TOP3 gluteenittomat taikinat – mun mielestäni
Valitsin jouluni TOP3-tuotteiksi kolme valmistaikinaa, joita haluan hehkuttaa muillekin. Nämä kolme taikinaa lähti summan mutikassa kaupan pakastealtaasta matkaani ja tein mielestäni hyvät valinnat.
Annan samalla muutaman vinkin, että miten onnistuu hankalien taikinoiden käsitteleminen.
Gluteeniton voitaikina
Olen itse lopettanut gluteenittomien tähtitorttujen tekemisen. Kun on monta kertaa saanut repeileviä ja järkyttävän näköisiä torttuja, niin mennään sieltä missä aita on matalin. Leivotaan tortuista piparkakkumuotilla kukan muotoisia. Kun taikinan kaulitsee kahden leivinpaperin välissä ja käyttää leipomisessa gluteenittomia jauhoja, niin onnistuu varmasti. Kannattaa jättää taikina hieman paksuksi, jotta taikina ei repeile.
Käytin Frian gluteenitonta voitaikinaa. Jos tästä pitää hakea jotain negatiivista, niin monien mielestä se on se, että taikinassa on käytetty vehnätärkkelystä. Tämä taikina ei siis sovi kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
Voitele kukat ja levitä päälle nokare hilloa ja raesokeria. Sitten ”tortut” uuniin noin 200 asteeseen 10 minuutiksi, niin hyvää tulee.
Tortuista löytyi lehtevyyttä.
Kun tortut ottaa uunista, niin kannattaa antaa niiden jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen kannattaa vielä ripotella hieman tomusokeria päälle, niin tortut näyttävät houkuttelevimmilta.
Gluteeniton Pirkka-pullataikina (pakaste)
Varmaan eniten käyttämäni tuote on Pirkka gluteeniton pullataikina. Olen tehnyt tästä tuotteesta jo vaikka minkälaisia pullia. Tämä taikina muuntuu moneksi. Tällä kertaa siitä syntyi joulupullia. Tällä kertaa lisäsin taikinan sekaan rusinoita.
Tomusokerin avulla pullat saivat taas kauniimman ulkoasun.
Porokylän piparitaikina
Porokylän piparitaikina pääsi tänä vuonna kokeiluuni. Taikina oli sopivasti aaton aattona lähikaupassa alennuksessa ja siksi tarttui ostoskoriini. Viime vuonna Gluteeniton Elämä -messuilla maistoin taikinasta tehtyjä piparkakkuja ja maku jäi positiivisena asiana mieleeni. Tykkäsin taikinan rakenteesta ja maku oli minulle sopiva. Näissäkin kannattaa leipoa taikinaa leivinpaperien välissä ja jättää piparkakut hieman paksummiksi.