Hae
Pinkit korkokengät

TOP3 gluteenittomat taikinat – mun mielestäni

Jokaisena jouluna tulee mietittyä samoja asioita, että mikä olikaan se paras gluteeniton torttutaikina tai mikä olikaan se maistuvin piparkakkutaikina? Tänä vuonna ajattelin, että on pakko laittaa ne nyt todistettavasti esille, jotta ensi vuonna en sitten taas mieti näitä samoja asioita. Tänä syksynäkin on tullut testattua eri taikinoita ja eri tavalla tehtynä.

Valitsin jouluni TOP3-tuotteiksi kolme valmistaikinaa, joita haluan hehkuttaa muillekin. Nämä kolme taikinaa lähti summan mutikassa kaupan pakastealtaasta matkaani ja tein mielestäni hyvät valinnat.

Annan samalla muutaman vinkin, että miten onnistuu hankalien taikinoiden käsitteleminen.

Gluteeniton voitaikina

 Olen itse lopettanut gluteenittomien tähtitorttujen tekemisen. Kun on monta kertaa saanut repeileviä ja järkyttävän näköisiä torttuja, niin mennään sieltä missä aita on matalin. Leivotaan tortuista piparkakkumuotilla kukan muotoisia. Kun taikinan kaulitsee kahden leivinpaperin välissä ja käyttää leipomisessa gluteenittomia jauhoja, niin onnistuu varmasti.  Kannattaa jättää taikina hieman paksuksi, jotta taikina ei repeile.

Käytin Frian gluteenitonta voitaikinaa. Jos tästä pitää hakea jotain negatiivista, niin monien mielestä se on se, että taikinassa on käytetty vehnätärkkelystä. Tämä taikina ei siis sovi kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Voitele kukat ja levitä päälle nokare hilloa ja raesokeria. Sitten ”tortut” uuniin noin 200 asteeseen 10 minuutiksi, niin hyvää tulee.

Tortuista löytyi lehtevyyttä.

Kun tortut ottaa uunista, niin kannattaa antaa niiden jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen kannattaa vielä ripotella hieman tomusokeria päälle, niin tortut näyttävät houkuttelevimmilta.

Gluteeniton Pirkka-pullataikina (pakaste)

Varmaan eniten käyttämäni tuote on Pirkka gluteeniton pullataikina. Olen tehnyt tästä tuotteesta jo vaikka minkälaisia pullia. Tämä taikina muuntuu moneksi. Tällä kertaa siitä syntyi joulupullia. Tällä kertaa lisäsin taikinan sekaan rusinoita.

Tomusokerin avulla pullat saivat taas kauniimman ulkoasun.

Porokylän piparitaikina

Porokylän piparitaikina pääsi tänä vuonna kokeiluuni. Taikina oli sopivasti aaton aattona lähikaupassa alennuksessa ja siksi tarttui ostoskoriini. Viime vuonna Gluteeniton Elämä -messuilla maistoin taikinasta tehtyjä piparkakkuja ja maku jäi positiivisena asiana mieleeni. Tykkäsin taikinan rakenteesta ja maku oli minulle sopiva. Näissäkin kannattaa leipoa taikinaa leivinpaperien välissä ja jättää piparkakut hieman paksummiksi.

Nämä kolme gluteenitonta tuotetta nousivat minun 2017 jouluni TOP3-listan tuotteiksi. 
Näitä voin suositella lämpimästi muillekin. 
Ensi vuonna lupaan testata useampia gluteenittomia taikinoita ja sitten pistetään oikein sanalliset arvosanat kaikista. Taikinat jonoon ja sitten testaillaan oikein urakalla. 
Maiju