Hae
Pinkit korkokengät

Lopetan vaatteiden ostamisen!

Tämä syksy on ollut aikaa, kun olen miettinyt paljon elämääni ja sitä, että miten haluan elämääni puhdistaa. Jotain ratkaisuja tehdään nopeammin ja jotain joudutaan miettimään monelta kantilta.

Kävin lounaalla pari viikoa sitten Iskelmäradion juontaja Satu Kotosen kanssa. Sadusta oli juuri tapaamisemme alla julkaistu artikkeli Ilta-Sanomissa, jossa hän kertoi, että ei ollut vuoteen shoppalluit vaatteita, laukkuja ja kenkiä itselleen. Voi kuinka olen miettinyt tätä aihetta jo pitkään ja kun luin tuon Sadun artikkelin niin ajattelin, että miksikäs ei tämä onnistuisi myös minun kohdallani. Siitä se ajatus sitten lähti kytemään. Puhuin jopa lähityökaveriani mukaan tähän asiaan.

Aihe nousi ajatuksissani esiin jo elokuussa kun siivosin vaatekaappejani silloin mietin, että miksi ihmisen pitää ostaa vaatteita, jos kaappi on ennestään täynnä niitä? Usein omasta vaatekaapista tekee muutenkin ne parhaat bongaukset. Sieltä löytää ne itselleen sopivimmat vaatteet, jotka on usein tarkkaan harkiten ostettu.

Vaatekaapissani on vaatteita, joista saa toisiinsa yhdistelemällä vaikka minkälaisia kokonaisuuksia. Mietin nykyään vaatetta ostaessani ensimmäisenä sen, että mihin kaikkiin jo olemassa oleviin se uusi vaate yhdistyy. Jos olen ostovaiheessa keksinyt useita yhdistettäviä asusteita vaatteeseen, olen sen sitten ostanut. Joskus käy niin, että uudelle vaatteelle ei sitten kuitenkaan tule paljon käyttökertoja. Jotain vaatteita olen kuitenkin sitten käyttänyt koko rahan edestä.  Mitä jos siis jatkossa käyttäisi ne kaikki vaatteensa koko rahan edestä?

Tässä minun suuri innoittajani asiassa eli Satu Kotonen.

Päätös ensi vuodelle 

Nyt olen miettinyt asiaa viikkoja ja olen ajatellut, että vuoden vaihteesta aloitan uuden elämän. Teen samanlaisen päätöksen, että en osta vaatteita, kenkiä enkä laukkuja. Alusvaatteet ja sukkahousut ovat sallittujen listalla.

Shoppailukieltoni astuu voimaan vasta vuoden vaihteessa, mutta sitäkin ennen voin jo vähän harjoitella tätä asiaa.  Tulen kyllä kuukausittain sitten raportoimaan tilanteestani, uskon, että minulla ei tule olemaan mitään vaikeuksia tämän asian suhteen.

Onko kenelläkään muulla koskaan pyörineet tällaiset asiat mielessä? Itselleni tämä tuli nyt vaan hyvin vahvana ajatuksena esiin. Voin sanoa, että tämä jos mikä aiheuttaa itselleni haasteita, mutta aion kyllä tsempata tämän suhteen nyt tosissani.

Maiju

34 kommenttia

 1. Lady of The Mess kirjoitti:

  Iso hatunnosto, Maiju! Itse olen harjoitellut tätä vuosittaisten ekopaastojeni aikaan eli paaston aikana en ole uusia vaatteita ostanut. Ja niin kuin monen muunkin paastolupaukseni kohdalla on tämänkin kanssa käynyt, että lupaus on jossain määrin jäänyt myös käytäntöön. Minulla lähinnä niin, että minusta on tullut valikoivampi ostaja – yritän ostaa vain tarpeeseen. Kun viime keväänä jouduin tyhjentämään remontin alta vaatehuoneeni ja poimin sieltä käyttöön remontin ajaksi muutamia vaatteita, huomasin kesän ja syksyn mittaan, että itse asiassa ihminen pärjää vähemmälläkin. Ja vaatehuoneeseen olen antanut itselleni luvan laitaa vain neljänneksin niistä vaatteista, jotka sieltä poistin. Silti – ihan täyttä ostolakkoa en vielä ole valmis aloittamaan, sillä minun kroppani näyttää sanovan kiitos-ei aika monelle vaatteelle, jotka hengareissa roikkuvat – kummasti ovat vaatteet kaapissa – tai niissä jätesäkeissä, joihin ne sulloin – kutistuneet;)
  Tsemppiä tulevaan ja mielenkiintoista seurata, miten menee.

 2. maiju kirjoitti:

  Itsekin olen vähentänyt roimasti ostamista jo jonkin aikaa. Mietin nykyään tarkemmin. Silti olen huomannut, että olen ostanut myös vaan syystä, että onpa kivan näköinen vaate. Jos osaisi olla järkevä ostamisessa, niin voisi kokeilla järkevää ostokäyttäytymistä. Kuitenkin musta tuntuu, että haluan kokeilla ihan tätä ehdotonta tällä hetkellä itse 🙂 Kiitos ja raportoidaan varmaan kuukausi kerrallaan.

 3. Satu kirjoitti:

  Minä olen miettinyt viime aikoina ihan samaa. Sain ennen uusista vaatteista paljonkin iloa, mutta nykyään kun kävelen vaatekauppojen ohitse, tulee sellainen olo, että en tarvitse enkä varsinkaan halua kaupasta mitään. Kaapit tursuavat minullakin, vaikka juuri vein monta kassillista kierrätykseen, joten vika ei ole ainakaan vaatekaapissa, jos ei löydy mitään päällepantavaa. En tosin taitaisi uskaltaa tehdä ihan noin radikaalia päätöstä, että lopettaisin vaatteiden ostamisen ihan kokonaan, mutta ainakin vähennän sitä todella paljon. Ihan turhaa rahanmenoa.

  Tsemppiä sinulle, sekä ostolakkoon, että muutenkin. Minä aina lueskelen blogiasi, vaikka olenkin niin saamaton kommentoimaan. Ihana ihminen olet. <3

 4. maiju kirjoitti:

  Kiitos Satu, tuohon voisi lisätä itselleen vaikka säännön, että kierrätettyjä vaatteita voisi hankkia. Tosin ehkä yritä itse pysyä noistakin erossa. Ajattelin, että äärimmäisessä hädässä voi kääntyä Vaatelainaamojen puoleen. <3

 5. Outi Krimou/Outi's life kirjoitti:

  Minulla on niin vähän aina rahaa käytössä, että harvoin tulee muuten vaan ostettua vaatetta, ellen sitten osta kirppareilta jotain. Saan myös kätevästä vaatetta suoraan kiertoon, joten minulla ei ole tälläkään hetkellä sellaisia vaatteita (muuta kuin miehen antamat kaftaanit) joita en käyttäisi tai jotka pölyttyisivät kaapissa. Tsemppiä ostolakkoon, uskon, että onnistut siinä hyvin <3

 6. Mia / Beauty Highlights kirjoitti:

  Aivan loistava tavoite! Voisin itsekin lähteä tällaiseen mukaan, vaikka ihan muutaman kuukauden ajan kokeeksi 🙂 Toisaalta hirveästi en muutenkaan vaatteita nykyään ostele, joten ehkä mulla toimisi paremmin sellainen 1 vaateosto sallittu per kuukausi tai joku muu systeemi, mikä mulla on muutenkin jo kytenyt päässä viime aikoina. Blogissa tästä jo mainitsinkin, että teen nykyään tosi harkitusti vaateostoja ja haluaisin nimenomaan pitää vaatekaapin "väljänä" ja toimivana, jotta siellä olevia vaatteita olisi helppo yhdistellä toisiinsa eikä siellä lojuisi mitään turhaa hetken mielijohteesta hankittua. Mutta joo, tällainen ajatus on ollut mulla kytemässä, kun tarkemmaksi olen nykyään tullut noiden ostojen suhteen. Verkkokaupat on mulla pahimpia houkutuksia 😀

 7. kristiina kortelahti kirjoitti:

  Hieno päätös ja olisi varmaankin tarpeellinen meistä monelle. Itselläni on kuitenkin niin vähän vaatteita, etten voi moiseen ryhtyä. Tai, no enhän nykyäänkään osta vaatteita ennenkuin on ihan pakko. Muutama päivä sitten ostin uudet farkut kun ainoat pitkät housuni uhkaavat kulua puhki takapuolesta. Se että minulla on näin vähän vaatteita johtuu kylläkin osaltaan siitä, että minun on kummallisen mallisen vartaloni vuoksi tosi vaikeaa löytää istuvia vatteita!
  Tsemppiä sinulle hyvän päätöksen pitämiseen!

 8. Ulrika kirjoitti:

  Mun ekonomi on kyllä ollu sitä luokkaa että rahat on mennyt lasten vaatteisiin, onneksi töissä käytän aina työvaatteita niin pienen vaatekaapin omistaminen on ollut ihan ok. Nytte lapset aikuisia, 54vuotiaana ekan kerran olen alkanu osteleen itselleni vihdoinkin vaatteita ja nyt on myös aikaa mennä kunnolla vaateostoksille .

 9. Salka kirjoitti:

  Mä oon vähentänyt tosi paljon vaatteiden ostamista ja oonkin itseasiassa tilanteessa, että oikeasti pitäisi uusia vaatekaapin sisältöä 😁 Mä helposti jumitan tietyissä vaatteissa ja varmaan 80 % vaatekaapin sisällöstä on käyttämättömänä. Pitäisi varmaan osata luopua niistä pois, mutta en tiedä pärjäisinkö lopulta niin karsitulla sisällöllä 😂

 10. maiju kirjoitti:

  Tuohon pakkotilanteeseen olisi hyvä pyrkiä. Kiitos ja nyt on motivaatio niin korkealla <3

 11. maiju kirjoitti:

  Itsekin olen harjoitellut jo pidempään itsehillintää asian suhteen. Paljon olen jo nyt tehnyt muutoksia. Joskus olen ollut muutamia kuukausia ostamatta, en kuitenkaan ihan tarkoituksella. Väljä ja hyvin valittu vaatekaappi olisi tavoitteeni.

 12. maiju kirjoitti:

  Kirpparit on hyviä ostospaikkoja. Mulla oli aika, jolloin ostin enimmäkseen kierrätettyjä vaatteita. Nyt ei ole ollut niin aikaa niitä metsästää. Tuunaamalla vanhaa voisi myös saada itselleen ikään kuin uutta.

 13. maiju kirjoitti:

  Varmasti kun on vuosia miettinyt ensiksi muita, tuleekin tunne, että nyt on minun vuoroni. Olet varmasti ansainnut nyt vaateostokseksi <3

 14. maiju kirjoitti:

  Juuri noin käy usein, että käyttää 20 prosenttia ja 80 jää käyttämättä. Näihin tilanteisiin voisi käyttää ammattijärjestäjän apua. Heiltä varmasti saa hyvää kosketuspintaa asiaan.

 15. Maiccu / Mansikoitajavaahtokarkkeja kirjoitti:

  Mä oon miettinyt samaa ja mahtavaa että näytät meille aremmille mallia❤Kaapit pursuaa vaatteita, muttei oo mitään päälle pantavaa muka.Kun vein just kesävaatteita talvisäilöön niin mielessä kävi et tekis mieli myydä kaikki ja ostaa tilalle vähemmän mutta ajattomia ja toistensa kans sopivia vaatteita.Mä jään innolla seuraamaan kuinka sulla sujuu ja mitä löytöjä vielä teetkään omasta vaatekaapista.

 16. Mia / Beauty Highlights kirjoitti:

  Sama täällä! 🙂

 17. Marre kirjoitti:

  Minä olen vähentänyt myös vaatteiden ostamista, mietin etukäteen mitä tarvitsen. Joskus tulee repsahdettua johonkin niin ihanaan… 🙂 Mutta en vaan jaksa shoppailua enää niin paljon kuin aiemmin.. Muutakin tekemistä on 🙂 Olen innostunut kutomisesta, kudon sukkia ja neulepuseroita.. Harrastus ja lämmintä päälle samaan aikaan 😀 ja sukat perheelle

 18. Leena Lumi kirjoitti:

  Maiju, tämä on ollut minulle iso asia jo kauan. Olen sitä tyyppiä, että kun ostaan, ostan laatua ja sitten yritän käyttää sen loppuun. Vanhimmat käytössä olevat vaatteeni ovat nyt jotain 15 vuotta vanhoja. Uusin on Peter Hahnin neulejakku, sillä se on voden hemmotteluni, mutta voin luopua siitäkin. Nyt on poikkeustilanne, koska en mahdu kaikkiin vaatteisiini, mutta tämän ei tarvitse olla ikuista. Minun on todella vaikea heittää vaatetta pois, ellei se ole ihan risa. En vain pysty. Se on melkein sama kuin ruokahävikki. Viime talven matalapaineissa ostelin jotain ja ne saavat riittää pitkälle.

  Ainoa mitä kaipaan meidän kivitalossamme talvella ovat mustat bambukerrastot ja niitä ei voi ikinä olla liikaa. Niistä saa oloasun laittamalla Yuy -tunikan päälle ja yöasun ilman tunikaa. Bambu on muuten maatuvaakin.

  Hyvä aihe ja seurataan♥

 19. Vivi Vinna kirjoitti:

  Hih, jos pystyt tähän, Maiju, niin onnea! 🙂 Sehän tarkoittaisi sitä, että vaatekaappisi olisi täydellinen ja vaatteet parhaimman laatuisia. 🙂 Itse en tähän vielä pystyisi, koska minun vaatteet toisaalta ei ole niin hyvälaatuisia, että ne kestäisivät vuosia ja toisaalta iskee pieni vaihtelunhalu… Tänään juuri ostin valkoisen paidan, kun sellaista ei ole…Mutta toisaalta, kun elämä on nyt parissa matkalaukussa, niin minun ei missään nimessä pitäisi haalia lisää vaatteita… Mutta kun nainen, heheh. Tuli muuten vielä mieleen, että ostaminen, varsikin jos ostaisi suomalaisia vaatemerkkejä, tukisi suomalaista yrittäjyyttä. 🙂

 20. Tuomontuvan Anni kirjoitti:

  Klumps. Nielaisuni tää eka sana. Huhhui ja'a en pystynyt lukemaan koko kirjoitustasi,(siis vaikeuksia näkemisessä) mutta mutta, kait sinulle on painavat syyt olla ostamatta uusia vaatteita. Sepäs se, minulle on ihanaa ostaa kirppiskierrokselta vaatteita,joita joku on hyljännyt syystä tai toisesta, iäkäs kun olen en tarvitse kalliita ostoksia vaan olen onnessani,kun voin tunnustella hankkimiani halpoja siis edullisia muualta kuin kivijalkakaupoista tai merkkituoteliikkeistä:)
  Hyvää jatkoa ja onhan päätöksesi ihan omasi.

 21. maiju kirjoitti:

  Minä olen aina ollut kova yhdistelemään. Saan muutamista vaatteista yhdistelemällä kivoja ja erilaisia kokonaisuuksia. En varmasti joudu olemaan vaatteitta, vaikka en ostaisi uusia ❤️

 22. maiju kirjoitti:

  Itsekin olen jo nyt harrastanut enemmän järkevää ostamista. Mietin nykyään jo tarkemmin ostokset kuin ennen. Mietin, että tarvitsenko? Onko oikeasti käyttöä?

 23. maiju kirjoitti:

  Itsekin olen herättänyt itseäni miettimään kuluttamista ja koitan järkevöittää elämääni. Kannattaa jäädä seuraamaan 😂

 24. maiju kirjoitti:

  ❤️

 25. maiju kirjoitti:

  Kyllä minä pystyn. Olen vuosia tukenut Suomalaisia designer- tekijöitä. Kaapit täyteen myös heidän vaatteitaan ja asusteitaan. Nyt olen vaan herännyt siihen, että ei pidä ostaa yli tarpeiden. Nyt käytetään loppuun ne mitä on tullut ostettua. 👍

 26. maiju kirjoitti:

  Kirppikset on hyvä tapa ostaa. Siinähän tulee se ekologisuus käytettyä hyväksi. Minä olen ollut se, joka myy kierrätykseen niitä putiikeista ostettuja vaatteita. Nyt siis tilanne korjaantuu.

 27. maiju kirjoitti:

  Hyvä me 👍

 28. Ei-Leen Sato kirjoitti:

  Hyvä päätös, Maiju. Samasta syystä esittelen ja ihastelen omassa blogissani vanhoja vaatteitani enkä uusia ostoksiani. Uusia en edes tarvitsisi, sillä vaatekomeroni on valtava, tosin reilusti yli puolet niistä päätyy jokaisen vuoden aikana käyttöön ja lähes jok'ikinen (muutamaa poikkeusta ehkä lukuun ottamatta) palaa muutaman vuoden kierrolla aina uudestaan käyttööni.

  Täpötäysi vaatekomero on siis paras kannustin minulle olla ostamatta uutta ja sen mukaan olen vuosia hillinnyt ostelua.

  Alkusyksystä teimme tyttären kanssa päätöksen olla ostamatta tämän vuoden puolella vaatteita uutena. Ehkä en aivan täysin pysty päätöksessäni pitäytymään, mutta sen olen ilokseni huomannut, että jo päätöksen tekeminen on auttanut paljon, sillä kaikki ostosajatukseni ovat nyt luupin alla ja punnitsen todella tarkkaan, onko mikään ostos todellakaan sen väärti, että rikkoisin tärkeän päätöksen…

  Annoimme itsellemme luvan ostaa kirppareilta ja second handinä, mutta eipä niistäkään huvita kantaa kotiin mitä hyvänsä. Sama laatu- ja kuntotasovaatimus on minulla niissäkin.

  Hyvää syksyä ja onnea ostamattomuuteen! <3

  Ei-Leen / Hempeät hepeneet

 29. ReetaJohanna kirjoitti:

  Hei, minut haastettiin elokuussa loppuvuoden ostolakkoon. Ja täytyy sanoa, että on ollut yllättävän vaikeaa. En ole mikään shoppailija, eikä minulla vaatteita älyttömästi ole (tarpeeksi kyllä, mutta tykkään kyllä erityisesti syysvaatteista. On ihmeellistä, että nyt kun on lakossa, vastaan tulee vaikka mitä ihanaa.

 30. Ansku kirjoitti:

  Hienoa että ajattelet noin. Itselläni ei ole kovin paljon rahaa vaatteisiin mutta ajattelen sen niin että ostan juurikin tarpeeseen eli sekin asia on kääntynyt positiiviseksi. Vein myös kierrätykseen sellaista mitä en enää tarvitse ja siitä tulee hyvä mieli. Meikkejä ostan yli tarpeeen mutta jotain hömppää pitää olla ja yleensä meikkini ovat edullisia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ne on vaan niin ihania…tuo musta mekkp on ihana. Saakohan sitä esim. viininpunaisena tai tummansinisenä? Ihanaa viikonloppua sinulle🤗

 31. maiju kirjoitti:

  Usein voi käydä näin. Aion pitää silmät kiinni lakossa ollessani.Katsotaan, että miten käy.

 32. maiju kirjoitti:

  Mietin myös sitä, että pitäisikö sallia itselleen käytettynä otamisen? Jos olen tässä vähän armollinen, mutta koitan pidättäytyä uutena ostamisesta <3 Ja juuri niin, että pitää järjen kädessä <3

 33. maiju kirjoitti:

  Juuri tuo tarpeeseen ostaminen on se taitolaji, jota varmasti yhden jos toisen pitäisi harjoitella <3 Nyt en tiedä, että saako mekkoa muissa väreissä. Ostin sen todella halvalla Facebookin kiusauksen perusteella. Tilasin sen Jeans:lta. Maksoi postikulujen kanssa alle 37 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *