Hae
Pinkit korkokengät

Mitä tarjosi Lohja kahvilapäivänä gluteenittomalle?

Kahvilatarjoilut on saatu blogin kautta / mainos

Rakastan kahviloita ja tutkin mielelläni kahviloiden gluteenitonta tarjontaa. Ihanaa on se, että tänä päivänä gluteenittomilla ihmisillä on myös varaa valita palveluntarjoajat ja kerron mielelläni niistä, jotka palvelevat hyvin meitä gluteenittomia. Minä kerron mielelläni hyvistä paikoista kaikille, jotka jaksavat kuunnella minun paasausta näistä asioista.

Lohjalla vietettiin 6.6.2019 kuudetta kertaa kahvilapäivää ja vierailimme kuudessa kahvilassa. Lohja on itselleni tärkeä paikka, koska ajamme usein mökille mennessä Lohjan läpi. Vieraassa kaupungissa usein tulee mentyä sinne kahvilaan, jonka jo valmiiksi tietää tutuksi. Olin iloinen kun Lohjan seudulta kotoisin oleva Virve Haahti, kutsui minut mukaan Lohjan kahvilapäivän viettoon minut.  Kyseessä ei ollut blogimatka, vaan Virve kutsui minut mukaan, koska tietää minun rakkauteni kahviloihin, Lohjaan ja gluteenittomuuteen.

Kun kerrankin oli mahdollisuus päästä tutustumaan Lohjan vielä vieraiksi jääneisiin kahviloihin, olin heti mukana. Otin lomapäivän töistä, hankin kaveriksi ihanan Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin ja ostimme bussiliput Lohjalle. Virve Haahti järjestää erilaisia opastettuja retkiä Lohjan seudulla ja hänen verkkokaupassaan voi tutustua retkiin.

Haluan esitellä teille kahvilat, joissa vierailimme.

Torikahvila Kaffela, Kauppakatu 6, Lohja

Torikahvilat ovat usein itselleni paikka, jossa juon usein vain kahvin. Muutaman kerran olen yllättynyt sitten siitä, että minuakin on palveltu hyvin. Jos tarjonta on hyvää, valitsen kahvin kanssa jotain. Jos en tykkää tarjonnasta, otan vain kahvin. Tällä kertaa meille tarjottiin lohileivät, joissa gluteeniton oli aivan samanlainen kuin oli normaaliruokavalioisten leivät – tätä arvostan.

Kuulemma pakastimesta löytyy paria eri pullalajia, vitriinistä löytyi tiikerikakkua ja taisi vitriinistä löytyä vielä jotain muutakin.

Tässä paikassa voisin siis juoda kesäiset kahvit mieheni kanssa ja nauttia jotain mahdollisesti suolaista.

St-Honore, Laurinkatu 49, Lohja

Tästä paikasta olin kuullut jo gluteenittomassa ryhmässäni, mutta en ollut koskaan tänne saakka itse päässyt. Nyt mietin, että apua – miksi en? Alkuun katselin vitriinin takana hämmentyneenä, että ”mitä näin paljon gluteenitonta”. Saimme valita kahvin kanssa jonkun tuotteen, tuosta paljoudesta oli todella vaikea valita vain yksi.

Normaaliruokavalioiset ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, että mitä on päästä tällaisen vitriinin taakse. Tämä on kuitenkin meille vähän sellaista spesiaalia, ei siis ihan joka päiväistä herkkua.

Sokerileipuri Timo Stolpe on perustanut kahvilan kolmekymmentä vuotta sitten Lohjan keskustaan. Kuulemma suuri osa asiakkaista tulee Lohjan ulkopuolelta varta vasten käymään kahvilassa. Sen voi kyllä uskoa.

Tämä kahvila on pakko kokea kesällä paremmalla ajalla. Pari tuotetta jäi kiusaamaan, kun ei tullut maistettua. Seuraavaan kertaan siis – ihan ehdottomasti.

Täytyy sanoa, että Lohjalla ei varmasti tule mietittyä, että mistä oikein saisi gluteenitonta. Joskus Helsingissä pitää oikein miettiä, että mihin jonkun ihmisen ohjaa.

Tässä paikan omistaja Timo Tolpe ja opas Virve Haahti.

Kioski Synnerberg, Hakulintie 26, Lohja

Suuntasimme seuraavaksi tilausbussilla hieman keskustan ulkopuolelle. Kävimme tutustumassa Kioski Synnergergin Italialaisiin Il Primo jäätelöihin. Jäätelöt olivat myös gluteenittomia.

Tässä kahvilassa Laura oli kertonut muille, että minulla on lempinimi Gluteenittomien Gordon Ramsay ja ihmettelin, että minun tultua ulkoa minua katsottiin pelokkaana. Sitten kuulin, että omistaja oli kauhuissaan. Kerroin kuitenkin, että ”yleensä ei mitään hätää”.  Yleensä keskityn vain hyvään. Kerron kuitenkin rakentavasti, jos jossain asioissa olisi kehitettävää.

Tuo Lauran paljastus meni siis lopulta nauruksi.

Konditoria Pink Lemon, Metsolankatu 14, Lohja

Tästä kahvilasta olin kuullut kehuja gluteenittomilta ja vegaanisilta ihmisiltä. Tähän kahvilaan tehdään paljon myös vierailuja ulkopaikkakunnilta juuri erityisruokavalioisten ihmisten keskuudessa. Näissä asioissa sana leviää hyvin sosiaalisessa mediassa eli millainen palvelu on missäkin.

Konditoria Pink Lemon on tunnettu vegaanisten keskuudessa siitä, että heillä on hyvä vegaaninen valikoima ja tuotteista noin 90 prosenttia on saatavilla gluteenittomina. Täytyy sanoa, että hyvin, hyvin ihailtavaa. Ymmärrän täysin sen, että miksi heille matkustetaan pitkienkin matkojen päästä kahvittelemaan.

Pink Lemon järjestää sesongin mukaan erilaisia tapahtumia, muun muassa Afternoon tea -kattauksia. Kahvilassa pääsee myös itse koristelemaan muffinsit. Tuota minun pitää joskus käydä kokeilemassa. Kannattaa seurata heidän Faceook-sivustoaan.

Lauran kanssa kuvattiin paljon ja nautittiin jokaisesta hetkestä.

Hilman Herkku, Virkkalantie 15, Lohja

Kävimme myös Hilman Herkussa syömässä suolaista. Uunista oli juuri tullut Feta-parsakaali piirakka. Joka maistui hyvälle. Sopii siis myös kasvissyöjälle.

Hilman Herkku tarjoaa makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä myös erikoiskahveja on saatavilla. Paikka sijaitsi myös pienen matkan päässä keskustasta. Ihanaa kun jopa tällaisessa pienessä kahvilassa tarjotaan gluteenitonta. Ollaan siis ajan hermolla näissä asioissa. Peukut heille.

Cafe Lauri, Kauppakatu 16, Lohja

Viimeisenä, mutta ei missään tapauksessa vähäisimpänä menimme Cafe Lauriin. Olen monta kertaa käynyt maistamassa Timon ihania leivonnaisia ja saanut joka kerta halauksen paikan toiselta omistajalta eli Jukalta.

Kehun paikkaa aina ja joka paikassa. Timo leipoo ihania gluteenittomia kakkuja ja suolaisia piirakoita ja Jukka palvelee salin puolella asiakkaita aina iloisesti.

Tässä kahvilassa tulee aina niin hyvä fiilis. Gluteenittomuus toimii ihan  mielettömän hyvin täälläkin, sen olen jo kertonutkin moneen kertaan. Tässä kahvilassa pääsee usein nauttimaan myös live-musiikista. Kannattaa tutustua myös tähän paikkaan. Tänne tulen aina uudelleen ja uudelleen.

Kiitos Virvelle, kun kutsuit minut mukaan. Päivä oli ihana ja antoisa. Päivä toi tietooni muutaman paikan, jossa ehdottomasti aion vierailla uudestaan paremmalla ajalla. Tarvitsemme tietoutta hyvin palvelevista kahviloista, joten tätä tietoa ja sanaa jaan mielelläni eteenpäin.

Tein myös videon päivästämme. Kannattaa katsoa myös video, koska videolla monet asiat näkee vielä paremmin, kuin kuvina.

Kiitos Lohja, olen teistä ylpeä. 

Jos kaikki kahvilat palvelisivat yhtä upeasti kuin moni näistä Lohjan kahviloista, niin meillä gluteenittomilla ei olisi mitään hätää. Tuomme aina hyvään paikkaan mukana myös perheemme ja ystävät. Erityisruokavalioinen yleensä valitsee paikat, joissa käydään, sehän on aina hyvä muistaa.

Kiitos ystävälleni Lauralle ihanasta seurasta. Kaksin aina kaunihimpi. 

Kesälomaa odotellessa ja seuraavaa Lohjan vierailua täällä jo suunnittelen.

Maiju