Hae
Pinkit korkokengät

Saako keliaakikko vaatia palvelua?

Usein mietin, että saako keliaakikko vaatia palvelua? Pitääkö keliaakikon tyytyä siihen mitä hänelle tarjotaan tai ollaan tarjoamatta? Kuulun itse siihen ryhmään, joka vaatii palvelua itselleen. Kuulun myös siihen ryhmään, joka hyvää palvelua saadessaan kertoo sen myös muille. Hyvä kello siis kauas kuuluu.

Joskus vuosia sitten kerroin myös huonot asiakaspalvelutilanteet, mutta tänä päivänä pyrin keskittymään enemmän hyvään kuin huonoon. Kuitenkin olen myös sitä mieltä, että huonosta kohtelusta (mitä vielä tänäkin päivänä joskus saattaa erityisruokavalioinen saada) on kerrottava paikan esimiehille. Joskus on sattunut niin, että esimies ei ole tiennyt, että miten alainen käyttäytyy ja silloin on hyvä kertoa huonosta kohtelusta eteenpäin. Itse pyrin aina antamaan kaiken palautteen rakentavasti ja annan nykyään aina mahdollisuuden yritykselle korjata tilanne paikan päällä. Tähän rohkaisen myös muitakin.

Keliakialiitto halusi kirjoittaa minusta tällä teemalla jutun Gluteeniton elämä lehteen ja aiheena oli ”Maiju Kauppila pitää keliaakikkojen puolta”.

 

 

keliaakikko / Gluteeniton elämä

Sairastuin vuonna 2012 keliakiaan ja siitä saakka olen myös nostanut hyvin paljon keliakiaa sekä myös gluteenittomuutta esiin sosiaalisessa mediassa. Koskaan en ole edes miettinyt sitä, että tekisin tätä vain itseni takia, koska teen tätä meidän kaikkien keliaakikkojen ja muista syistä gluteenitonta ruokavaliota noudattavien takia. Puhun aiheesta syystä, että toivon, että jonain päivänä gluteenittomuus olisi yhtä normaalia, kuin tänä päivänä on laktoositon ruokavalio. Jonain päivänä meidän ei enää pidä vaatia itsellemme palvelua.

Aiheesta keskustellaan usein myös eri gluteenittomissa ryhmissä. Siellä joku on sitä mieltä, että keliaakikko ei saa vaatia palvelua, vaan meidän pitää tyytyä siihen, että mitä meille tarjotaan. Itse taas olen sitä mieltä, että meidän pitää vaatia palvelua ja vain siksi, että jos emme sitä tee, emme myöskään koskaan saa palvelua.

Kun olen keliaakikko ja siis gluteeniton sairauden vuoksi, enkä voi poiketa ruokavaliostani edes silloin kun mitään ei ole tarjolla, pitää minun muistuttaa palvelun saamisesta yrityksiä.

 

Kiitollisuus

Haluan muistuttaa myös siitä, että kiitollisuus on se, jota koen silloin, kun palvelu pelaa ja meidät halutaan huomioida. Jos minua on palveltu paikoissa hyvin, muistan aina käydä kiittämässä henkilökuntaa hyvästä gluteenittomasta ruuasta ja palvelusta. En pidä näitä asioita mitenkään itsestäänselvänä. Olen kiitollinen siitä, että eteeni on nähty vaivaa, koska tiedän, että gluteenittoman ruokavalion eteen nähdään enemmän vaivaa kuin normaaliruokavalioisen ruuan eteen.

Muistan aina myös muistuttaa kaikkia gluteenittomia, että muistakaa, että jos olette gluteenittomia, olette sitä loppuun saakka. Jos jälkiruuan kohdalla päättäisikin olla taas normaaliruokavalioinen, ymmärrän, että se ei ole oikein henkilökuntaa kohtaan. Itse en voi poiketa ollenkaan ruokavaliostani, koska olen gluteeniton sairaudesta johtuvista syistä, se ruokavalio ei salli mitään poikkeamia. Muistakaa siis kunnioittaa myös niiden ihmisten työtä, jotka haluavat meitä palvella.

 

 

Liikun kaupungilla paljon. Käyn kahviloissa kahvilla sekä syömässä ystävien kanssa ravintoloissa. Usein valitsen paikan kaikkien puolesta, koska minä olen gluteenittomana usein se haastavin asiakas. Jos Helsingissä lähdemme ystävien kanssa kahvilaan, valitsen usein täysin gluteenittoman kahvilan, jossa tiedän palvelun pelaavan tai valitsen paikan, jossa tiedän entuudestaan palvelun pelaavan.

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

Maiju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *