Hae
Pinkit korkokengät

Helpot gluteenittomat croissantit

Yksi asia on mitä gluteeniton ihminen kaipaa usein on gluteenittomat croissantit. Usein gluteenittomissa ryhmissä ihmiset huhuilevat juuri näiden herkkujen perään tyyliin, että ”eikö todellakaan mistään ole saatavilla”. Suomessa on kaupoissa muutama ulkomaalainen tuontimerkki, joita myydään vakuumipakkauksissa. Olen pari kertaa erehtynyt himoissani niitä ostamaan. Täytyy sanoa, että niistä ei saa croissantteja millään edes vilkkaan mielikuvituksen avulla.

Joulupyhien aikana etsin pakastimestani leipää ja törmäsin vielä yhteen Schärin gluteenittomaan lehtitaikinaan. Niin sanotut joulutortut oli tältä joululta nähty ja mietin, että mitä taikinalle tekisin. Samalla huomasin, että pakastimessa oli myös juustoraastetta ja siitä se ajatus sitten lähti. Mietin, että onnistuisikohan näistä tekemään croissantteja? Mulla ei ollut siitä mitään hajua, että onnistuuko, mutta en vaan saanut ajatusta mielestäni.

Gluteenittomat croissantit valmistaikinasta

 

Schärin gluteeniton lehtitaikina on valmiiksi kaulittua ja siinä on taikinaa 250 grammaa. Kovin suuresta taikinasta ei siis ole kyse. Laskin, että tästä saisi valmistettua neljä croissanttia. Päätin kokeilla onneani. Leikkasin taikinan neljään osaan. Minulla ei ollut kotona kananmunaa, joten jätin voisarvet voitelematta. Muuten olisin voidellut palaset sisältä käsin ja levittänyt vasta sitten juustoraasteen päälle. Juustoraasteen jälkeen pyöräytin palaset croissanttien muotoon.

 

Ennen uuniin laittamista näin jo kauhukuvia siitä, että rullat varmasti aukeavat uunissa ja näky on sitten jotain muuta kuin toivoisin. Päätin käyttää vanhaa ja hyvää konstia eli laitoin coctail-tikun pitämään rullia kiinni. Tämä konsti muuten toimi hyvin.

 

Paistamisen jälkeen

Meinasi itku päästä kun katsoin uuniin, ne näyttivät niin täydellisiltä. Vielä se ulkonäkö ei riitä, pistin kädet ristiin kun maistoin niitä. Olin aivan haltioissani, ne maistuivat täydellisiltä. En olisi voinut uskoa, että lopputulos olisi niin normaaleja croissantteja muistuttava. Olin onnistunut täydellisesti siihen mitä olin kaivannut jo seitsemän vuotta.

 

 

Taikinan eettisyydestä

Taikina on gluteenittomuuden lisäksi myös maidoton ja laktoositon. Hieman pahennusta on tämän taikinan osalta herättänyt se, että taikina sisältää palmurasvaa.  Enkä ota kantaa taikinan eettisyyteen. Tällä kertaa siis keskityn vain tähän gluteenittomaan puoleen ja tiedostan taikinan valmistamiseen liittyvät eettiset asiat.

Seuraavalla kerralla teen sen muutoksen, että aion voidella croissantit sekä valmistusvaiheessa sisältä käsin että myös ulkopuolelta. Myös juustoraasteen levittäminen pinnalle olisi voinut olla hyvä juttu.

Gluteenittomia leivonnaisia lehtitaikinasta olen tehnyt aiemminkin ja eräs jouluinen postaukseni gluteenittomista taikinoista löytyy täältä.  Schärin lehtitaikinasta löytyy myös lisätietoa täältä.

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

Maiju

4 kommenttia

 1. Laura kirjoitti:

  Voi että miten hyvältä näyttää❤️??

 2. Tuula kirjoitti:

  Tein tuosta taikinasta torttuja ja niistä kyllä tuli ihan lättänöitä. En tiedä mikä meni vikaan.

  • Maiju kirjoitti:

   Kokeilitko sitä vinkkiä mikä on liikkunut nyt gluteenittomissa ryhmissä tämän joulun alla, että laittaa kaksi levyä päällekkäin? Sillä tuli tortuista paras lopputulos.

   Toinen mikä vaikuttaa myös lehtevyyteen on uunin lämpötila. Paketissa on kaksi eri lämpötilaa mainittu. Toinen on tavalliselle uunille ja toinen kiertoilmauunille. Itse paistoin muistaakseni 205 asteessa. Itse en leivo enää ikinä tähtitorttuja, ne ei itselläni onnistu koskaan. ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.