Hae
Pinkit korkokengät

Gluteeniton ruokahävikki – onko se estettävissä?

Gluteeniton ruokahävikki, onko se estettävissä? Olen monta kertaa miettinyt, että kuinka paljon tulee joidenkin laivayhtiöiden ja hotellien aamupalatarjoilujen osalta gluteenitonta ruokahävikkiä.

Minusta tuntuu, että palveluntarjoajat eivät itsekään ymmärrä, että kuinka paljon he saavat itse aiheutettua hävikkiä.  Hyvin pieni asia, joka varmasti on korjattavissa. Paljon puhutaan laivayhtiöissä ja muutenkin ruokahävikistä, mutta osa on kokonaan unohdettu.

Miten gluteeniton ruokahävikki syntyy?

 

Monilla laivoilla ja jossain hotelleissakin gluteenittomia henkilöitä palvellaan niin, että gluteenittomat tuotteet eivät ole esillä.

Gluteeniton henkilö sitten joutuu pyytämään tarjoilijalta apua ja kysyy, että ”voisinko saada gluteenitonta valikoimaa”.  Hänelle saatetaan vastata, että ”tuon sinulle jotain”. Sitten tarjoilija tuo lautasen tai pussukan, josta voi löytyä riisikakkua, näkkileipää, gluteeniton leipää ja mahdollisesti muffinssi. Jostain vielä jotain muutakin.

Itse yleensä otan siitä tuodusta tarjoilusta gluteenittoman leivän ja muut jäävät koskematta. Mitä käy sitten niille muille tuoduille tuotteille? Ne heitetään pois, koska eihän niitä enää voi kenellekään muulle tarjoilla.

Jos olisin itse saanut valita syömäni tuotteet tarjoilulinjastosta niin hävikkiä ei olisi syntynyt, koska otan aina vain sen verran kuin syön.

Tämä sama voi toistua kun pyydän hotellissa, että minulle keitetään gluteenitonta puuroa. Usein sanon, että pieni annos, mutta sieltä tulee sitten kunnon lautasellinen, joka on aivan täynnä piripintaan. Jos itse ottaisin, niin yleensä otan vain puolet siitä annoksesta mitä minulle tuotiin. Puolet siis heitetään taas pois. Olen pyrkinyt nykyään tilausvaiheessa sanomaan, että 2 dl vettä ja 1 dl hiutaleita riittää. Jatkossa pyydän myös suolan puurooni, koska sekin jostain syystä jätetään nykyään puurosta pois.

Rummutan sen asian puolesta aina, että saisin itse valita syömäni tuotteet.  On niin outoa, että muut ihmiset valitsevat minulle ne tuotteet, jotka minun pitäisi syödä. Eihän sitä tehdä normaaliruokavalioisillekaan.

Miten voisimme välttää gluteenittoman ruokahävikin?

Näen itse niin, että gluteeniton ruokahävikki olisi hyvin helposti vältettävissä.

Olen monesti koittanut ehdottaa kun aiheesta on keskusteltu, että jos tuotteita ei voi pitää esillä, niin gluteeniton ruokalista pelastaisi tältä ongelmalta. Ruokalistaan listattaisiin tuotteet valmistajineen ja tuotetiedot sekä mahdollisesti vielä kuva tuotteesta.  Siitä jokainen näkisi, että mitä on saatavilla ja mitä listasta haluaa itse syödä.  Voi kuinka kätevää.

Olen törmännyt muutamissa paikoissa Gluteenittomaan ruokalistaan ja se on ollut niin positiivinen yllätys itselleni. On pistänyt melkein haukkomaan henkeä. Minua vastaan on listat tulleet Järvenpään kulmakonditoriassa, Cafe Laurissa ja Onnentähti hotellissa.  Nämä nyt ainakin muistan. Voi olla, että listoja on vielä muutamassa muussakin paikassa tullut.

 

 

 

Onko sinulle tullut gluteenittomia ruokalistoja vastaan? Jos on niin missä? Pisteet näille yrityksille, jotka toimivat edistyksellisesti.

Haastan kaikki yritykset taistelemaan myös gluteenitonta ruokahävikkiä vastaan.

Voisimme mennä tässä asiassa taas askeleen eteenpäin ja kohti ekologisia tekoja.

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

Maiju

6 kommenttia

 1. Nora kirjoitti:

  Ruokahävikki ei ole ongelma ainoastaan gluteenittoman ruuan osalta. Päivittäin menee ruokaa, sekä normia että gluteenitonta että vegaanista yms. hukkaan kaupoissa ja ravintoloissa. Onneksi jotkut kaupat ja yritykset ovat havahtuneet tähän ja jakavat hävikkiruokaa eri kanavia kautta ihmisille tai valmistavat siitä uutta ruokaa.

  Minusta myös gluteenitonta ruokaa tarvitseville pitäisi olla ravintoloissa oma lista, josta he voivat nähdä tarjonnan. Ja kuvien kera tietysti. Kävin kerran mun siskon kanssa syömässä yhden täkäläisen museon kahvila-lounasravintolassa vegaanisia ruokia, kun siellä oli vegaaninen brunssi. Voisikohan jotkut paikat järjestää joskus gluteenittomia brunsseja keliaakikoille ja heidän läheisillee? Tällaisilla brunsseilla voisi myös jakaa tietoa keliakiasta ja näin keliakiaan sairastuneen perheenjäsenetkin saisivat tietoa asiasta ja siitä miten tällaisia ruokia pitää valmistaa ja käsitellä.

  Minua on mietityttänyt sellainen asia, että jos joku keliakiaa sairastava on pienituloinen ja hänen täytyy välillä tai silloin tällöin käydä hakemassa jostain ruoka-apua tarjoavasta paikasta ruokaa, niin miten siellä osataan käsitellä tällaista asiaa tai ruoka-aineallergioita yms ? Entä jos sairastui keliakiaan vaikkapa kolmekymmentä tai neljäkymmentä vuotta sitten tai aikaisemmin, kun tätä sairautta ei vielä kunnolla tunnettu ? Mistä silloin sai tarvitsemiaan gluteenittomia tuotteita? Pitikö silloin vain kärsiä sairauden tuottamia oireita ja mahdollisia liitännäissairauksia kuten esim. osteoporoosi, laktoosi-intoleranssi, ärtynyt suoli?

  • Maiju kirjoitti:

   Jossain paikoissa on gluteenittomia brunsseja. Sellainen paikka olisi hyvä, koska silloin ei tarvitsisi säätää.
   Ruoka-apukasseissa yms. on se hyvä, että niissä yleensä on paketeissa tuotteet.

   Gluteenittomia tuotteita ei silloin monta kymmentä vuotta sitten ollut. Silloin niitä vaan piti metsästää. En usko, että kukaan silloinkaan riskeerasi sairauden kanssa, koska kukaan ei halua tieten tahtoen ohutsuolisyöpää itselleen. Uskon, että noiden sairauksien tietoisuus on silloinkin jo tiedetty.

 2. Nora kirjoitti:

  Pienituloisille kuten esim. työttömille, joilla on keliakia voi tuottaa ongelmaa myös se, että monesti keliaakikoilla saattaa olla myös enemmän tai vähemmän erilaisia vitamiinien ja muiden hivenaineiden imeytymishäiriöitä ja täytyy ostaa erilaisia vitamiinitapletteja ja muita purkista otettavia aineita. Monesti nämä aineet ovat enemmän tai vähemmän hinnakkaita, varsinkin jos täytyy ostaa useampi pakkaus kerralla. Vieläkö keliakiaa sairastava saa Kelan tukea ruoka ostoksiin ja mahdollisiin vitamiini-ja hivenainepakkauksiin, joita joutuu ehkä välillä ostamaan?

  • Maiju kirjoitti:

   En ole koskaan kuullutkaan, että vitamiinehin saisi mitään tukea. Aina olen niistä maksanut täydet summat.

 3. Leena kirjoitti:

  Sulla on hyviä ideoita.
  Itsekin vältän ruuan pois heittämistä kotona, joten mietin joskus noita sinunkin mainitsemia asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *