Hae
Pinkit korkokengät
Kaupallinen yhteistyö

Hyvä leipä kuuluu kaikille – myös gluteenittomille

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan Oy

Hyvä gluteeniton leipä on aihe, josta puhun aina suu vaahdossa ja sanon usein, että hyvä leipä kuuluu kaikille.

Olen hyvän leivän ystävä ollut aina. Ennen keliakiaa minulla oli omat suosikkileipäni ja muistan kuinka oli tuskaa luopua keliakian takia suosikkileivästäni. Silloin söin vuosia Vaasan ruispaloja, mikään muu ei kelvannut minulle. Suurin huolenaiheeni oli keliakian myötä se, että mitä jos en enää koskaan saisi syödä enää hyvää leipää. Muistan aina hetken kun ostin ensimmäiset gluteenittomat leipäni ja kysyin Facebook-kavereiltani, että ”onko kaikki gluteeniton leipä näin pahaa”. Minulle vastattiin, että ”ikävä kyllä on”. Olin kauhuissani. Siitä alkoi etsiminen ja päätin etsiä käsiini kaikki ne leivät, jotka maistuivat hyvältä ja päätin julistaa hyvän leivän sanomaa eteenpäin.

Leipä on sellainen aihe, joka puhuttaa gluteenittomissa piireissä hyvin paljon. Leipä on se, joka herättää mielipahaa tai mielihyvää hotelliaamiaisilla tai ylipäätään matkoilla.  Leipä voi olla se, joka pelastaa hotelliaamiaisella koko loman tai pilaa. Kyllä se on tärkeä osa ruokavaliota aika monelle. Tämä sallittakoon kaikille.

Sanon aina, että Suomesta saa hyvää gluteenitonta leipää, kunhan vain kysyntä ja tarjonta kohtaavat palveluntarjoajat.

 

Hyvä leipä kuuluu kaikille

 

Edellä mainituista syistä olin erittäin tyytyväinen kun kuulin, että Vaasan ja Moilas lähtivät yhteistyössä kehittämään ainutlaatuista yhteistyötään.

Kun kaksi samalla alalla olevaa vahvaa osaajaa yhdistivät voimavaransa näen hyvin kehittävänä tämän gluteenittomalle alalle. Yhteistyön tuloksena syntyi kolme Vaasan Moilas Free From leipää; Kaura-pellavapala, Tumma siemenleipäpala ja Tumma siemenlimppu.

Vaasan gluteeniton freefrom

 

Leipätestausta

Pistin leivät pöydälle ja maistoin kaikki leivät. Olin päässyt maistamaan näitä jo syksyllä sokkona tietämättä mistä leivistä on kyse. Muistan, että jo silloin omaan makuuni sopivaksi valikoitui kaksi leipää näistä. Ehdoton suosikkini näistä kolmesta on Kaura-pellavapala ja tumma siemenlimppu tuli hyvänä kakkosena.

Mikä näistä FreeFrom tuotteista tekee erikoisen Moilasen aikaisempiin leipiin nähden? No se, että nämä löytyvät tuorehyllystä. Leivät soveltuvat moneen eri ruokavaloon. Leivät ovat gluteenittomia, vehnättömiä, maidottomia ja runsaskuituisia. Kaikki ominaisuudet ovat hyvin tärkeitä.

Hinta tietenkin kiinnostaa kovasti aina gluteenitonta ruokavaliota käyttäviä. Suositushinta palaleiville on 3,40 euroa ja limpulle noin 5 euroa. Kuitenkin itse ehdin jo ensimmäisenä myyntipäivänä huomata, että hieman haitaria voi olla ilmassa.

Vaasan Moilas Freefrom leivistä voi lukea lisää täältä.

Jään innolla odottamaan, että mitä kaikkea vielä onkaan tulossa. Olen sanonut, että vuosi 2020 on ihan varmasti gluteenittomille se vuosi, jolloin tapahtuu isoja asioita.  Tervetuloa ihanat uutiset vuodelle 2020. Tuskin tämä jää tähän.

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

Maiju

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan Oy

17 kommenttia

 1. Laura kirjoitti:

  Ihan pakko saada!

  • Maiju kirjoitti:

   No todellakin. Kutsun sut brunssille tässä lähiaikoina pääset maistamaan kaikkea hyvää 🙂

 2. taya kirjoitti:

  Itse olen löytänyt Eilamarin leivistä todella hyviä leipiä, varsinkin ruisleivän tyylinen Tapio on ihan suosikki. https://www.eilamari.fi/

 3. Marja Liljestrom kirjoitti:

  Leivät vaikuttavat herkullisilta, ja olet tehnyt niin kauniita voileipiä. Leipä on tosiaan tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Mukavaa keskiviikon iltaa sinulle!

 4. Nora kirjoitti:

  Oletko kokeillut tattarileipää tai ylipäätään tattaria. Se on luonnostaan gluteeniton niin kuin varmaan itsekin jo tiesit. Monet eivät kläytä tattaria saatikka sitten hirssiä ehkä kuin vasta sitten, jos saavat keliakian tai jonkun vilja-allergian tai ärtyvän suolen jne. Minä olen käyttänyt tattaria jo vuosia ja voin suositella, tosin joidenkin täytyy aluksi hieman totutella sen makuun ja hirssiäkin joskus. Venäjällä tattari on ihan yleinen tuote, jota käytetään mm. blineissä. Hyvin ravintorikas tuote. Tykkään myös kvinoasta, jota sitäkin monesti aletaan käyttää vasta, jos tulee joitain allergioita tai suolisto-ongelmia.

 5. Nora kirjoitti:

  Ei ole olemassa vain pelkkää vehnää, ruista, ohraa ja kauraa. Ihmettelen välillä miksi kaikkiin paikkoihin pitää lisätä sitä vehnää, kun se aiheuttaa monille turvotusta ja ilmavaivoja ja vieläpä ihan valkojauhovehnää. Itse en paljon vehnää edes käytä ja korvaan vehnäjauhot esimerkiksi kaurajauholla tai tattarijauholla. Nykyään gluteenittomia tuottaita saa paremmin. Mun toisella tädillä on keliakia. Hän asuu Saksassa ja hän on sanonut, että ennen ei Saksasta saanut gluteenittomia tuotteita oikein hyvin. Kun hän kävi täällä Suomessa, hän monesti osti täältä tuotteita mukaan.

  • Maiju kirjoitti:

   Vehnää lisätään mitä ihmeellisempiin juttuihin. Joskus jopa vaniljajäätelöstä tai juustoraasteesta voi sitä löytää. Edullinen varmasti käyttää valmistuksessa. Olen kuullut, että Saksa on huono maa tällä saralla.

 6. Lady of The Mess kirjoitti:

  Minulla ei ole todettu keliakiaa, mutta osa leivistä ei vaan sovi vatsalleni – ärtyvä suoli temppuilee ja Vaasan ruispalat saan jättää suosiolla rauhaan.
  Kiitos vinkeistä, ruisleivän rakastajana pakko testata nuo tummemmat vaihtoehdot – vielä en ole gluteenittomista tai fodmap-leivistä suosikkia löytänyt.
  Ja kiitos – näistä sinun vinkeistäsi on apua myös meille ei-keliaakikoille, joiden vatsa temppuilee.
  Hyvää loppuviikkoa, Maiju <3

  • Maiju kirjoitti:

   Teillä on siellä päin ihana gluteeniton valmistaja Eilamari, joka tekee tumman leivän korviketta 🙂 tilaan joskus heiltä suoraan kotiin leipää.

 7. Nora kirjoitti:

  Näin juuri Yhteishyvä-lehdessä noiden Vaasan Free from -leipien mainoksen ja meinain, että ilmoitan siitä sinulle, mutta sinä esittelitkin niitä tässä postauksessasi ja minä olin unohtanut sen =) Hyvää alkavaa viikonloppua sinulle Maiju ja hyviä leipänautintoja <3

  • Maiju kirjoitti:

   Tieto uusista leivistä julkaistiin joskus loppuvuodesta ja lanseeraus leiville oli juuri tässä viime viikolla. Hyviä leipiä ovat.

 8. Tiia Koivusalo kirjoitti:

  Niin monet kerrat, kun sun kanssa olen ollut ja vaikka aamiaisellakin, niin kauheita känttyleipiä on ollut välillä tarjolla. Eli mahtavaa, että on maukkaita gluteenittomia leipiä tarjolla. Itse fanitan kovasti Vaasan Taika leipää myös, mutta näitäkin voisin kokeilla ja maistaa, sillä massu ei tykkää vehnästä.

  Pus Maiju. <3

  • Maiju kirjoitti:

   Ihana kun Vaasan Oy:n alkoi yhteistyöhön Moilasen kanssa. Uskon, että tämän yhteistyön avulla saadaan leipiä läpi Suomen paremmin jaeltua.

 9. Juha kirjoitti:

  Moilanen ei osaa tehdä hyvää gluteenitonta leipää,mutta onneksi on muitakin valmistajia.

  • Maiju kirjoitti:

   Voi Juha, oletko koskaan maistanut muun muassa heidän Kaura100 leipää? Ihan sairaan hyvää. Heillä on tapahtunut kehitystä hyvään suuntaan. Monet FreeFrom-tuotteet ovat hyviä, muun muassa heidän uunissa paistettavat coctailpiirakat on saaneet suuren suosion gl-piireissä. Kokeile, anna heille mahdollisuus, jos joskus ovat sinut pettäneet <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.