Hae
Pinkit korkokengät
Kaupallinen yhteistyö

Kun yöunet katoaa – hankin painopeiton

Kaupallinen yhteistyö: Tikkiteam Oy

Kun yöunet katoaa päätin, että hankin painopeiton.

Oletteko koskaan kokeneet sitä kun uni katoaa ? Jossain vaiheessa se alkaa vaikuttamaan omaan mieleen, se alkaa vaikuttamaan kaikkeen mitä tapahtuu ympärillä. Minä olen sen kokenut useampaan kertaan ja on aikoja kun nukun hyvin, mutta on aikoja, jolloin uni on vaan kadoksissa.

Joululomani jälkeen alkoi taas tämä uneni kanssa taisteleminen. Aiemmin minulla oli hyvinkin pitkä kausi siinä, että nukahdin heti ja nukuin suhteellisen hyvää unta. Kyllä sen vaan itse tuntee, että milloin uni on hyvää ja milloin se on jotain ihan muuta. Pahin uneen liittyvä jaksoni oli vuonna 2013 ja silloin muistan, että ajattelin, että tulen kohta hulluksi. Unettomuus kesti silloin liian pitkään ja sille oli silloin selkeä syy, että miksi en nukkunut. Silloin oli jatkuvana kaverina kipu, joka johtui olkapäästäni. Sain siihen sittemmin apua ja uni korjaantui.

Olen koittanut hallita mieltäni ja sitä, että en stressaisi asioista, jotta asiat eivät vaan jäisi mylläämään päähäni. Tässä olen mielestäni onnistunut hyvin. Olen hyvä neuvomaan aina muita, että ei kannata stressata sellaisia asioita, joille ei voi itse mitään ja etukäteen stressaamista pitää koittaa välttää. Stressi varmasti on yksi pahimpia ongelman tuojia uneen liittyvissä asioissa.

 

Kadonneet yöunet

 

Kun sitten taas uni katosi ajattelin puuttua tilanteeseen nopeasti. En halunnut, että olen parin kuukauden päästä kuin viulunkieli ja kuin pystyyn kuollut.  Sanon aina, että yöunistani en tingi.  Koitan välttää iltamenoja arkisin. Kotona pitäisi olla viimeistään kello 20, jotta ehdin rauhoittua ennen nukkumaan menoa.

Käyn parina aamuna salilla viikolla, jolloin nousen hyvin aikaisin. Se, että nousen aikaisin ei tarkoita, että nukkuisin tunnin vähemmän. Kuntosalia edeltävänä iltana mennen nukkumaan tuntia aikaisemmin. Tästä pyrin pitämään kiinni.

Näitä asioita olen koittanut miettiä enemmän ja näistä asioista en tingi. Jos sitä on nuorena jaksanut enemmän, niin tässä iässä ei vaan enää jaksa. Aamuisin kuitenkin pitää nousta aikaisin ja silloin hyvät yöunet on vaan se tärkein juttu.

 

Päätin, että  hankin painopeiton

Kun olin kuukauden seurannut untani aktiivisuuskelloni kautta ja huomasin, että juuri arkisin on yöuneni huonot ja unenlaatuprosenttini matala. Päätin tarttua härkää sarvista. Muistin, että viime syksynä olin miettinyt painopeiton hankkimista. Silloin asia tyssäsi siihen, että en jaksanut panostaa siihen, että ottaisin selvää painopeitoista enemmän. Nyt päätin, että hankin painopeiton ja päätin selvitellä ennen peiton hankintaan, että mitä, mistä ja mihin hintaan peittoja löytyy.

Laitoin Instagramiin kyselyä seuraajilleni ja kyselin, että onko jollain kokemusta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun hankin painopeiton. Sain paljon vastauksia. Painopeittoa kehuttiin paljon ja sanottiin, että peitto luo rauhallisuuden tunteen yöuniin ja olo rauhoittuu. Just siis sain uudet tavoitteet yöunelleni.

Muutamia käyttäjiä sanoi, että peitto ei heille sopinut ja se toi epämiellyttävän tunteen. Olemme kaikki ihmiset erilaisia, joten siitä syystä varmasti jokainen kokee asiat omalla tavallaan.

Cura painopeitto

Minulle kerrottiin, että painopeittoa valitessa olisi suositus, että valitaan peitto, joka on noin 10 prosenttia omasta painosta. Kuitenkin moni käyttäjä kertoi valinneensa peiton, joka oli mieluimmin hieman painavampi kuin tämä suositus. Tämä on varmasti näitä makuaisioita. Päätin noudattaa ystävien suositusta ja valitsen itselleni 9 kilon painopeiton. Mietin kovasti 7 ja 9 kilon välillä olevaa peittoa. Valitsin ruotsalaiselta valmistajalta Cura-painopeiton, jossa on lasihelmiä täytteenä. Tästä peitosta tuli monia suosituksia ja siksi päädyin tähän peittoon.

Seuraavaksi googlasin, että mistä ja mihin hintaan hankin peiton. Hinta vaihteli vähän myyntipaikan välillä ja päädyin ostamaan peiton, jonka hinta oli 189 euroa.  Suosittelen, että kannattaa googlettaa, koska hinnoissa oli saman peiton osalta väljyyttä. Tätä peittomallia oli usemmassa kaupassa myynnissä.

Nyt myönnän sen, että ostamani peittoa hankitessani ja  ”pohjatyötä” tehdessäni unohdin selvittää yhden asian eli että mistä edellä mainittu ostamani peitto on valmistettu. Jostain syystä siis automaattisesti ajattelin sen olevan ruotsalainen. Lähdin jälkikäteen selvittämään peiton valmistusmaata ja se oli Kiina.

 

 

TikkiTeam painopeitto – suomalainen (peitto saatu testiin)

Sain viestiä TikkiTeam Oy:ltä viestiä, että olisiko minua kiinnostanut testata suomalaista peittoa, joka on valmistettu Suomessa.

Päätin vertailla tätä ruotsalaisen valmistajan Kiinassa valmistamaa ja suomalaisen valmistajan Suomessa valmistettua peittoa. Valitsin TikkiTeamin peitoista nyt sen suosituksen eli 7 kilon peiton.

Avainlippumerkki on se, joka kertoo sen, että tuote on valmistettu Suomessa.

 

Miten nukuin peittojen kanssa?

Olin siis seurannut omaa unenlaatuani jo aiemmin aktiivisuuskelloni kautta. Tosin sanon aina, että kyllä ihminen tietää ilman kelloakin, että miten nukkuu. Kuitenkin kello näyttää sitten laatuprosentit ja syvänunen määrät ja muut tarkemmin.

Kun tavallisesti unilaatuprosenttini on ollut viikolla 24-45 prosenttia. Nyt heti ensimmäisenä yönä uuden peiton kanssa unenlaatuni oli 68 prosenttia ja pääsin huonosta unenlaadusta heti jo kohtalaiseen mietin, että voiko tämä olla totta. Seuraavana yönä sain jo unenlaaduksi 91 prosenttia meinasin itkeä onnesta. Nyt vielä pari yötä lisää testauksessa ja unenlaatuni on ollut yli 70 prosenttia molempina öinä. Näiden tulosten varjossa tämä oli siis itselleni todella hyvä valinta.

Kysymyksiä on tullut, että mihin tuo kaikki perustuu tässä peitossa.  Kuulemma (ei varmasti tutkittua tietoa) on se, että peiton paino takaa miellyttävän ja tasaisen painontunteen kehossa. Monet ovat kuvailleet, että peitto on kuin halaus ja itse voisin kuvailla tätä tunnetilaa samanlaiseksi. Tulee ikään kuin tunne, että keho rauhoittuu, kun peitto tuo painontunnetta nukkumaan mentäessä. Se on se tunne millä tätä kuvailisin. Itse törmäsin tähän peittoon aikanaan eräässä ohjelmassa, jossa etsittiin levottimille lapsille apua nukkumiseen.  Tiesin silloin, että tämä on se, miksi minun pitää tähän tutustua. Minulle riittää se, että saan itselleni tunteen, että olen levollinen ja nukun siis tästä syystä paremmin.

Voiko peittoa pestä, sitä on kysytty? Kyllä voidaan. Tosin pitää tietenkin ottaa huomioon oman pesukoneen painorajoitukset.

Mietin tuota 9 kilon ja 7 kilon peittojen eroa itselläni. Jotenkin koin ehkä miellyttävämpänä tuon 9 kilon peiton. Kuitenkin tuo 7 kiloa on myös ihan hyvä. Unenlaatuuni ei peiton painoerot vaikuttaneet.

Oliko peitoissa sitten eroa?

Molemmat peitot toimivat hyvin ja tuntuivat laadukkailta. Mielestäni tämä suomalaisen peiton pinta oli omaan käyttööni mielekkäämpi. Ruotsalaisen peiton pinta oli mattamaisempi ja suomalaisen peiton pinta oli ikään kuin kiiltävämpi.  Suomalaisessa peitossa käytetään täytteenä therapygrain (rPet elintarvikelaatu) rakeita ja ruotsalaisessa lasihelmiä ja polyesteriä. Suomalaisen peiton käyttämä täyte on valmistettu kierrätysmateriaalista (panttipulloista). Nämä ehkä ovat ne suurimmat erot omasta mielestäni.  Ruotsalaisen peiton hinta 9 kiloisena oli 189 euroa ja suomalaisen vastaavan on 329 euroa. Jokainen miettii itse, että mitkä asiat vaikuttavat omaan ostopäätökseen ja mitkä asiat ovat itselleen niitä tärkeimpiä.

TikkiTeam Oy:ltä voi tilata testaukseen myös peiton, jos harkitsee peittoa itselleen, eikä ole varma, että soveltuuko se. Tietoa kokeilupeitosta ja sen ehdoista. Löytyy täältä.  Tämä oli mielestäni hyvä asia, koska jos vielä epäilee, ei tarvitse sijoittaa satoja euroja peittoon, jos ei ole varma, että toimiiko se itsellään.  TikkiTeam Oy:n painopeitoista löydät lisää tietoa täältä.

Mietin, että jos yöunet tästä paranevat, niin miksi sitä ei kokeilisi kaikkia keinoja. Kaikki keinot ovat sallittuja. Olen kirjoittanut joskus näistä kadonneista yöunistani ja se postaus löytyy täältä. Nyt en voi kuin toivoa, että saan nukkua yön jatkossa rauhassa. Hyvää yötä ja ihania unia.

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

Maiju

Kaupallinen yhteistyö: Tikkiteam Oy

14 kommenttia

 1. Hemuli kirjoitti:

  Hei, kyllä kotimaisia tuotteita kannattaa suosia vaikkakin se vähän enemmän maksaakin, silloin ainakin voi olla varma siitä että se on laadukas ja mitä peitto sisältää. Meillä koko perhellä myös 11 v pojalla (tikkiteamin) painopeittot käytössä ja voin suositella! Itselläni ja pojalla 7 kg ja miehelläni 9 kg jonka voi halkaista vetskarilla että on helpompi pestä omassa koneessa. Mieheni otti painopeiton lisäksi testiim unikoulu harjoitukset ja tämä unikoulu auttoi kun tilanne oli tosi paha (https://somnskolan.fi/suomeksi/)

  • Maiju kirjoitti:

   Hienoa, että otit esiin tuon, että noissa painavammissa peitoissa saa peiton jaettua osiin pesua varten. Tärkeä tieto ?

 2. Nora kirjoitti:

  Itse nukun välillä huonosti, kun olkapäihin ja selkään ottaa. Syy on varmasti osittain siinä, kun mun patjat on jo aika huonoja. Tyynynä mulla on Tempur, jonka hanki neljä vuotta sitten. Enää en kotona suostuisi nukkumaan muunlaisella tyynyllä kuin Tempur, koska se pitää mun niskan suorassa. Ennen Tempuria mun niska oli usein kierossa ja pää aamulla sumussa. Nyt kun olen nukkunut Tempurilla pää ei ole heti aamuisin sumussa. Patjat pitäisi vaihtaa parempiin, mutta ne on niin kalliita, varsinkin jos haluaisi mieluummin hyvälaatuisen ja selälle hyvän ja ergonomisen patjan. Uusista patjoista saa joutua maksamaan useita satoja, välillä jopa yli tuhat euroa. Ei mun sänkykään mikään maailman paras ole, ehkä. Mutta eteenpäin mennään sanoi mummo lumessa =)

 3. H.N kirjoitti:

  Itse olen myös harkinnut tuollaista peittoa, sillä olen huono nukahtamaan ja nukun levottomasti. Ehkä uskaltaisi sellaisen hankkia testiin 🙂

  Muuten noihin aktiivisuuskellon prosentteihin kannattaa suhtautua vain löyhästi suuntaa antavasti. Unta ei pysty niiden kanssa arvioimaan kovinkaan tarkasti! Aiheesta löytyy artikkelia, jos googlettaa.

  • Maiju kirjoitti:

   Joo suhtaudun kriittisesti kelloon. Paras mittari on se kuinka tuntee nukkuneensa. Kun nuo suunnilleen natsaa niin hyvä on. Jokainen aamu kun avaa silmät tietää ennen kelloon katsomista, että miten yö meni ?

 4. Lady of The Mess kirjoitti:

  Kiitos kokemusten jakamisesta, Maiju! Olen itse harkinnut painopeiton hankkimista, mutta tuon hinnan takia en ole vielä sitä tehnyt – minä kun kyllä nukahdan hyvin mutta särkyjen vuoksi heräilen vähän väliä enkä ole varma, auttaako tuo peitto siihen.
  Ja kiitos vinkistä – hyvä tietää tuosta peiton kokeilumahdollisuudesta.

  • Maiju kirjoitti:

   Ehdottomasti varmasti parasta olisi tilata testiin. Silloin näkee, että onko apua. En suoranaisesti tiedä, että voiko sinun tapauksessa auttaa. Levottomuus on se mitä yleensä on helpottanut.

 5. Maru kirjoitti:

  Itse ainakin huomasin sen painopeiton kanssa sen, että se esti jatkuvaa pyörimistä öisin ja jollain tapaa rauhoitti myös mielen kun ei keskittynyt enää siihen pakottavaan tarpeeseen kääntyä. Näin ihmisenä, jolla on ahdistushäiriö nukahtaminen on todella haastavaa sen levottomuuden (fyysisen ja henkisen) takia. Kaikkia uneen liittyviä ongelmia se ainakaan minulla ratkonut, mutta mainio yhdistelmä muiden ratkaisujen kanssa.

  • Maiju kirjoitti:

   Juuri tuo. Heräsin juuri onnellisena siitä, että tunnen nukkuneeni taas paremmin ja levollisesti.

 6. Tiia Koivusalo kirjoitti:

  Mäkin haluan painopeiton, on niin huonot unet, levottomat jalat, mieli vaeltaa. Kuulin Meikkipäiden Riialta reissussa ihan hirveästi kehuja painopeitosta. Kiitos tästä vinkistä Maiju. <3

  Ihanaa viikon jatkoa. <3

  • Maiju kirjoitti:

   Tämä peitto on niin ihana. Viikko parempia yöunia takana ja en pois antaisi. En sitten millään 🙂

 7. Kaija kirjoitti:

  Minulla on ollut Cura 9 kg painopeitto käytössä noin kuukauden. Nukuin sitä ennen todella huonosti ja heräilin 2-3 tunnin välein. Jo ensimmäonen yö painopeiton alla meni niin hienosti, että en ollut uskoa herätyskelloani, kun oli jo lähes aamu.
  En vaihtaisi enää missään nimessä painopeittoa tavalliseen. Siitä jatkuvasta pyörimesestä sängyssä olen tosiaan päässyt. Herään juuri siitä asennosta millä aloitin nukkumisen.
  Poikani antoi peiton vaimolleen lahjaksi, mutta hän ei osannut nukkua sillä. Minun onneksi 🙂

  • Maiju kirjoitti:

   Sinulle kävi vähän kuin minulle. Minullakin on tuo samainen Curan 9 kg peitto. En pois antaisi <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.