Hae
Pinkit korkokengät

Tuote pilataan väärällä käsittelyllä?

Mietin usein, että miksi tuote pilataan väärällä käsittelyllä.

Tiskillä hienosti kerrotaan usein, että kuinka joku tuote on gluteenitonta ja se on asetettu rinta rinnan gluteenia sisältävän kanssa kosketuksiin. Sen jälkeen tuote ei ole enää ikävä kyllä ole gluteenitonta, vaikka siinä lukisi kuinka G tai GL.

Ystäväni kanssa kiersimme tänään Helsingissä viisi kahvilaa läpi ja etsimme jotain hyvää kahvin kanssa. Tarjolla oli monessa sellaista, joka ei vaan uponnut.

Olemme siis vaativa asiakaskunta, jolle ei ihan mikä tahansa kelpaa. Me molemmat olemme gluteenittomia ja oli kiva jakaa nämä kokemukset ystävän kanssa, joka kokee asiat samalla tavalla kuin itsekin.

 

Melkein gluteeeniton – tuote pilataan väärällä käsittelyllä

Neljännen kahvilan kohdalla meitä melkein onnisti. Kysyimme, että löytyykö gluteenitonta? Pika silmäyksellä vitriinissä ei mitään ollut, mikäli jotain meidän gluteenittomilla silmillämme näimme. Kuitenkin saimme vastauksen, että ”ei ole muuta kuin tuo mango-juustokakku”. Me valistimme sitten, että ei ole gluteeniton, koska on laitettu samalle tarjoiluastialle noiden laskiaispullien kanssa. Sanoin, että noita ei enää voi myydä gluteenittomina. Tämä pisti taas kerran miettimään, että mitä jos emme näkisi, että miten tuotteita käsitellään, toimittaisiko sitten tietämättämme väärin.  Tästä syystä koen, että näistä asioista pitää puhua. 

Meitä siis melkein onnisti tämän neljännen kahvilan kohdalla. Laitoin sittemmin tietoa ylemmälle taholle näistä tuotteiden käsittelyistä, koska mielestäni näistä asioista pitää informoida johtoporrasta, jotta tiedetään, että mihin asiaan pitää saada lisäkoulutusta henkilökunnalle. Olen sanonut monta kertaa, että jos koulutusta halutaan, niin minut voi tilata paikalle. Voidaan sitten vaikka yhdessä käydä läpi näitä tuotteiden käsittelyä ja mahdollisesti myös tarjontaa. 

Mango-juustokakku

 

Suurempi ongelma, kuin uskotaankaan

Tämä on suurempi ongelma kuin voisi edes kuvitellakaan. Koitan aina ohjeistaa, kun näen tällaista.

Tarvittaessa laitan tietoa eteenpäin päällikkötasolle, koska uskon, että sillä on suurempi merkitys, kun sanon vain henkilökunnalle. Yleensä pomot ovat ottaneet ilmoitukseni vastaan hyvin ja asiallisesti.

Edellisen kerran puutuin kaupan valmisruokatiskillä myytäviin pihveihin. Olisi tehnyt mieli ostaa gluteenittomia Lindströmin pihvejä. Kuitenkin ne jäi ostamatta, koska olivat olleet kosketuksissa gluteenia sisältäviin jauhelihapihveihin. Kun kysyin henkilökunnalta, että onko laatikossa kaikki pihvit gluteenittomia? Sain vastauksen, että kaikki muut paitsi nuo vasemmanpuoleiset. Vastasin, että ”väärä vastaus, että ainakin myös Lindströmin pihvit sisältävät gluteenia, kun ovat kosketuksissa toisiinsa.

Tästäkin lähti kaupan päällikölle viestiä ja tilanne korjattiin sittemmin pikaisesti. Henkilökuntaan kuuluva sanoi, että ”hän on sanonut asiasta monta kertaa, mutta ei ole ollut mitään tehoa”. Sanoin hänelle, että ”minä annan palautteen ja lupaan, että se tehoaa”. Kyllä tilanne korjattiin seuraavana päivänä.

gluteeniton jauhelihapihvi

 

Kontaminaatio

Mitä sitten tarkoittaa kontaminaatio? No se tarkoittaa sitä, että ruoka saastutetaan tai pilataan väärällä käsittelytavalla.  Jos puhutaan gluteenittomista tuotteista, niiden tuotteiden käsittelyssä on oltava erityisen tarkka. Pitää muistaa, että koskaan ei gluteeniton tuote saa olla kosketuksissa gluteenia sisältävän tuotteen kanssa. Samoilla työvälineillä, joilla on koskettu gluteenia sisältävään ei saa koskea gluteenittomaan tuotteeseen. Jos on koskettu hanskoilla gluteenia sisältävään, on muistettava vaihtaa hanskat ennen kuin koskee gluteenittomaan.

Näiden asioiden kanssa ei ole leikkimistä. Väärin käsitellyt tuotteet saattavat aiheuttaa esim. keliaakikolle vuoden kestävän haitta-asteen. Joten ihan pienistä asioista ei ole kyse.

Jos Glutique-kahvila olisi ollut auki, olisimme suunnanneet sinne, mutta ikävä kyllä se ei ollut tällä hetkellä auki.

Tällaisella teemalla tänään, katsotaan, että mistä puhutaan seuraavalla kerralla.

Seuraatko minua jo somen muissa kanavissa?

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, Twitter, Youtube.

 

Onks tää varmasti gluteenitonta

Maiju

32 kommenttia

 1. Marketta Pöntiskoski kirjoitti:

  Olin keskussairaalan synnytys osastolla töissä ja sairaalassamme oli myöskin ravintoterapeutti jonka olisi toivonut ohjeistamaan meitä miten gluteenittomiin ruokien kanssa on toimittava, sitä tietoa häneltä emme saaneet ,no me tietämättömät toimimme juuri jutun kertomalla tavalla koskea meiltä puuttui se tärkeä tieto. No meillä kävi sillä tavalla loppujen lopuksi hyvin, minun vuorotteluvapaan tekijäksi saatiin henkilö joka oli keliaatikko. Hän pisti heti alkajaisiksi tuulemaan asiassa ja niin meillä muuttui niin ruoan säilytys kuin tarjolleasettelukin.
  Eli kokemusasiantuntijoita tarvitaan, viekää oikeaa tietoa rohkeasti eteenpäin kun havaitsette virheitä ja puutteita asiassa. Kyse on usein silkasta tietämättömyydestä .

  • Maiju kirjoitti:

   Juuri näin. Usein kyse on tietämättömyydestä ja puutteellisesta työnohjauksesta.

   Tarvitaan ihmisiä, jotka puuttuvat. Muuten tilanne jatkuu.

   Minäkin koitan tästä syystä valistaa.

 2. myprojectisme kirjoitti:

  Ihan uskomatonta! Mä muistan varsin hyvin miten 17-vuotiaana Hesellä töissä ollessani meille terotettiin gluteenittomuuden ehdottomuutta ja tarkkuutta. Ei voi käsittää, miten tämä esimerkkisi on mahdollista ja vielä vähemmän että se on siis ilmeisen yleistä. Uskomatonta!

  • Maiju kirjoitti:

   Joku kommentoi toisaalla, että ”eihän sitä voi olettaa, että näistä asioista tiedetään”. Kyllä tänä päivänä minusta voi ja pitääkin olettaa, että näistä tiedetään. Siksi asioista pitää puhua, jotta nämä asiat tulevat tutuiksi.

 3. Anafylaktikko kirjoitti:

  Toisille pienikin määrä vehnää laukaisee anafylsktisen kohtauksen eli ei todellakaan mikään pikku juttu tämä. Itse törmään usein tähän:
  -onko mitään gluteenitonta?
  -Joo on tämä, tässä on vaan vehnää!
  Siksi pidän aina omat eväät mukana enkä käy kahviloissa tai ravintoloissa kun ihmiset eivät ymmärrä mitä gluteeniton oikeasti tarkoittaa.

  • Maiju kirjoitti:

   Hyvä kun otit tämän puheeksi. Itse en voinut kirjoittaa tästä allergiasta, joka todellakin voi aiheuttaa tuon shokin. Itsellä siitä liian vähän tietoa. Tämä on tärkeää ja siksi juuri tuotteiden käsittelyn pitää olla sellaista, että siihen voi luottaa.

 4. Nina kirjoitti:

  Olen kuullut myös perustelun ”kyllähän se on gluteenittomista raaka-ainesta tehty eli sopii gluteenittomaan ruokavalioon”
  Siinä saa itse muistuttaa että ei kuitenkaan keliaakikolle.

  Vaikka vitriinissä asiat olisivat ns. Hyvin niin jos keittiöstä löytyy vain yksi uuni, niin siellähän ne kaikki tuotteet on paistettu ja Kiertoilmauunissa kontaminaatiota ei voi välttää, aina siellä jossain on jauhopölyä.
  Samoin yleiskoneissa yms on paljon pintoja/koloja mihin jauhopöly tarttuu ja kun siinä seuraavaksi veivaa gluteenittoman juustokakkumassan ei gluteenittomuidesta ole tietoakaan..

  Tälläisissä kahviloissa Helsingissä työskennelleenä.. sanotaan että jos mulla Olis keliakia niin en varmaan uskaltaisi mennä mihinkään missä on mitenkään käsiteltyä gluteenia sisältäviä tuotteita ?

  • Maiju kirjoitti:

   Kyllä ja samoin minulle on sanottu kun tilaan ravintolan listalta ruuan, jossa on merkintä G, kun pyydän kertomaan kokille terveisiä, että pitää olla ehdottoman gluteeniton. Tarjoilija sanoo usein, että kyllä se on gluteeniton, listalla lukee. Sanon aina, että mulle ei riitä pelkkä raaka-aineiden gluteeittomuus, vaan myös valmistus pitää olla ehdoton G. Olisi muuten kiva päästä katsomaan kahviloiden toimintaa vähän niin kuin selän takaa 🙂

 5. Sini kirjoitti:

  Tämä on niin tuttua.
  Kaikki pitää nuuskia etukäteen hyvin ennenkuin uskaltaa tilata.
  Käyn aina kiertämässä noutopöydän ja katson miten linjastoo on eri ruuat aseteltu.
  Monesti jää syömättä.
  On niin masentavaa kuinka huolella tehty gluteiniton ruoka on pilattua siinä loppuvaiheessa.

  • Maiju kirjoitti:

   Joo pitää kyllä ehdottomasti pitää kaikki aistit valppaina. Kyllä sitä on vuosien aikana oppinut näitä <3

 6. Riittu N. kirjoitti:

  Tyttäreni opiskelee leipuri kondiittoriksi, itse olen keliaakikko, samoin yksi lapsistani ja taloudesta löytyy myös äärimmäisen pahasti maitoproteniiniallergikko (anafylaksia).
  Tytär kertoi järkyttyneenä miten erään kurssin opettaja oli ohjannut laittamaan tuotteet niin että gluteenittomat leivonnaiset alas ja tavalliset niiden yläpuolelle, kyseessä ritilähylly. Tyttäreni oli valistanut ettei noin voi toimia sillä tavallisesta korbapuustista voi varista muruja suojaamattomien gluteenittomien päälle. Opettaja oli lähinnä naureskellut. Otin itse asian hoitaakseni ja kävin tiukkasävyisen ja hyvin informatiivisen keskustelun opettajan kanssa.
  Maito on myös verrattavissa gluteeniin, moni ei ymmärrä maidottoman ja laktoosittoman eroa, ei edes ammattilaiset.

  • Maiju kirjoitti:

   Varmasti opettajan oma ”koulutus” on ollut joskus miekka ja kirves. Ihanaa kun tyttösi on vienyt ohjeita eteenpäin. Harmi, jos opettajan asenne on ollut huono. Ehkä pitäisi käydä hänenkin päivittämässä tietojaan tämän päivän tasolle. Ihanaa kun olette puuttuneet asiaan.

 7. Sari - Saron blogi kirjoitti:

  Ihanaa Maiju! Teet asiat juuri oikein! Ensinnäkin ihan mahtavaa, että neuvot ja opastat miten gluteenittomat tuotteet tulisi olla ja laittaa tarjolle. Ja toisekseen ihan huippu juttu, että viet sitä viestiä ensin johtotasolle. Just noin!

  Sinä olet kyllä todellinen Vaikuttaja, isolla alkukirjaimella ja oikein sanan varsinaisessa merkityksessä. Hyvä sinä!

  • Maiju kirjoitti:

   Kiitos Sari. Olen saanut ystäviltäni niin paljon kiitosta siitä, että olen opettanut heidät tässä sivussa ymmärtämään tätä gluteenittomuutta. Työkaverini vaihtoi työpaikkaa ja kertoi, että hänelle oli heti hyötyä kahvitarjoiluja järjestäessään nykyisessä työpaikassaan. Hän heti tiesi, että miten raaka-aineita käsittellään. Ei ole siis hukkaan mennyt ollenkaan mun paasaaminen. Kiitos ihana.

 8. Seija nurmi kirjoitti:

  Ei kotioloissa ole kuin yksi uuni, jossa tuotteet paistaa. En käytä kiertoilmaa vaan paistan normissa. Ensin gluteenittomat ja sitten muut kakut. Ei kakusta uuniin jauhoja lennä, kun sehän on kostea uuniin laitettaessa.

  • Maiju kirjoitti:

   Juuri näin. Se järjestys, että missä tehdään myös siellä kahviloissa ym. ja siivous siihen väliin. Kotona itselläni tehdään vain gluteenitonta. Olen kokenus en helpommaksi.

 9. Pirpana kirjoitti:

  Monetkin sekoittaa keliakian ja vilja-allergian. Minulla on vilja-allergia.. En kestä vehnää ja ohraa. Monessa paikkassa, kun kysyy onko gluteeniton. Joo on gluteeniton. Monesti sisältää kuitenkin vehnätärkkelystä tuotteet.

  • Maiju kirjoitti:

   Joo näistä pitäisi varmaan puhua enemmän, olen itsekin monille koittanut korostaa, että vehnätärkkelys ei sovi kaikille.

 10. Myös gluteeniton kirjoitti:

  Harvassa paikassa on niin hyvät tilat ja resurssit, että kombinaatio olisi täysin vältettävissä. Ravintola keittiössä aikanaan kaikki tehtiin samalla parilalla ja rasvakeittimessä. Toki aina putsasimme niin hyvin, kun mahdollista. Yhtä ainoaa kertaa ei tullut palautetta ja gluteenitonta tehtiin kuitenkin ihan säännöllisesti. Tietysti ne kaikista herkimmät tuskin kävivät ulkona syömässä. Nykyään vaatimukset ovat melkoista luokkaa, ei tosiaan ymmärretä, että ravintoloissa ja kahviloissa ei tosiaan resurssien vuoksi pystytä 100 % puhtaaseen gluteenittomuuteen. Läheskään kaikki eivät ole yhtä herkkiä. En vähättele kuvailemaasi tilannetta. Noin ei tietenkään saa olla tarjolla. Yritän vain tuoda sitä näkökulmaa sieltä keittiön puolelta. Kun aletaan puhumaan eri uuneista yms, niin moni ei kyllä uskalla ottaa enää mitään kohta tarjolle. Näin monessa paikassa onkin. Muistetaan kuitenkin, että gluteenittomia on myös eri syistä , kun keliakia. Asiaa pitää totta kai valistaa, mutta tehdään se ilman kohtuuttomia vaatimuksia. Tai meistä kukaan ei kohta saa enää mitään gluteenittomia mistään . Monessa paikassa tehdään niiden olemassa olevien resurssien mukaan niin hyvin, kun pystytään. Asiakkaana voi asiallisesti kysyä valmistuksesta ja sen mukaan päättää voiko ruokailla. Nykyään se vaan menee niin, että saadaan kuulla kunniamme, kun emme pysty tekemään ihan kaikille kaikkea. Nykyään on niin paljon kaikkia muitakin allergeenejä, mitä pitäisi ottaa huomioon. Jatkuvasti saa vaan kuulla haukut, kun emme pysty kaikille olemaan kaikkea.

  • Maiju kirjoitti:

   Minä aina kysyn näistä parila-asioista. Jos paistetaan samalla, niin joudun vaan jättämään väliin. Monissa paikoissa nykyään onneksi nämä asiat alkavat olemaan jo tuttuja. Mielestäni riittää, kun otetaan tietyt asiat huomioon. Sitten se keliaakikko tekee sen valinnan, että voiko vai eikö voi syödä.

   Itse pyrin antamaan palautteen aina positiivisella ja asiallisella tavalla. Olen saanut itse todella hyvää palautetta. Olen saanut myös kiitosta yrityksiltä siitä, että olen jakanut heille tietoa. Asioista ei siis pidä vaieta, mutta tehkäämme se kauniisti ja positivisella tavalla. Ei siis syyttällä. Sanon aina, että kukaan ei tee tätä tahallaan, vaan se tehdään tietämättömyydestä. Vain puhumalla voimme tehdä tästä parempaa ruokakulttuuria ja kaikille sopivaksi.

   Toivon, että ihmiset eivät siis sortuisi haukkumaan. Annan itse joka ikinen kerta hyvää palautetta ja käyn sanomassa KIITOS, kun homma on pelittänyt hyvin ja ruoka on ollut maistuvaa <3

 11. Ikävä ruisleipää kirjoitti:

  Itse opastin vähän aikaa sitten kahvilanpitäjää, joka myi gluteenittomia vohveleita. Kävi nimittäin ilmi, että ”gluteenittomat” vohvelit paistettiin samalla raudalla kuin tavalliset, ilman mitään puhdistuksia siinä välissä. Hän oli ihan ihmeissään, kun minulle se ei käynyt, koska ”ei kukaan ole koskaan valittanut”. Hän sitten ihan vilpittömästi kyseli, miten kannattaisi toimia.

  Hyvä juttu, että nykyään on niin laajat valikoimat gluteenittomia tuotteita, mutta miten sen tiedon käsittelystä ynnä muusta saisi leviämään tehokkaammin? Alan koulutukseen tietenkin jotain todella painavaa, hygieniapassin kysymyksiin paljon materiaalia….mitä vielä?

  • Maiju kirjoitti:

   Juuri tuo, että vohvelitkin pitää paistaa sillä omalla raudallaan. Monet eivät vaan tiedä näitä. Siksi on tärkeää, että näistä puhutaan. Kiitos kun olet valistanut.

 12. Leena Liimatainen kirjoitti:

  Luulis, että nykyään jo tiedettäisi, miten pitää toimia gluteenittomien ja tavallisten ruokien ja leivonnaisten kanssa. Mutta ei ilmeisesti tiedetä.

  • Maiju kirjoitti:

   Niin sitä luulisi, mutta vielä on tietämättömiä tässä asiassa. Joskus saattaa vitriinin kauneus menee kaiken edelle. Silloin ei varmasti monet mieti muuta

 13. Nora kirjoitti:

  Tykkään käydä ostamassa Punnitse ja säästä -liikkeestä siemeniä, kuivahedelmiä, hirssiryynejä yms. Harmittaisi, jos mulle tulis keliakia, koska vaikka esim. hirssi on luontaisesti gluteeniton samoin kuin tattari, niin monessa laarissa lukee, että saattaa sisältää jäämiä gluteenistä tai saattaa sisältää jäämiä vehnästä. Eli siis jos mulle tulis keliakia, niin pitäis jostain kivenkolosta etsiä varmasti gluttenittomia tattari-ja hirssiryynejä ja kvinoan ja jopa riisinkin on oltava ehdottomasti gluteenitonta. Mistä voi tietää onko tavallinen Uncle Benns ja Risenta -riisit täysin gluteenittomia, vaikka riisi on sinällään luontaisesti gluteeniton?

  Jep, kaikki eivät tajua, että gluteenittomat tuotteet aivät saa olla edes hipaisuetäisyydellä gluteenia sisältävien kanssa.

  • Maiju kirjoitti:

   Kyllä niitä löytyy myös gluteenittomana. Jos etsit tuotteita esim. jostain Citymarketista, niin varmasti löytyy sellaisia, joiden käsittelylinjat ovat puhtaat. Joitain riisejä on myös, jotka saattavat sisältää gluteenia. Niiden käyttö on kielletty keliaakikoilta. Joten pitää olla tarkka ja etsiä tuotteet, jotka ovat gluteenittomia. Keliakia on juuri se gramman tarkka ruokavalio.

 14. Nora kirjoitti:

  Monia luontaisesti gluteenittomia hehkutetaan että ovat luonteisesti gluteenittomia, mutta jos ne on käsitelty tuotantolinjalla jolla on käsitelty esim. vehnää, eivät ne ole enää gluteenittomia tai jos ovat sattuneet hipaisemaan jotain gluteenista, eivät myöskään. Myös kauraa hehkutetaan että sopii myös keliaakikoille, mutta kaikki keliaakikot eivät siedä edes niinsanottua aitokauraa eli sellaista, jota ei ole käsitelty gluteenisille tuotteille tarkoitetulla linjastolla.

  • Maiju kirjoitti:

   Näistä pitäisi tehdä kyllä se mun miettimä videoohjeistus 100 faktaa gluteenittomuudesta. Tartun aiheeseen, kun ehdin.

 15. Petra - Sängyn alla kirjoitti:

  en ehtiny lukea postausta mutta toi viimenen kuva! Ihan paras, varmasti palaan vielä myös lukemaan 😀

 16. petra - Sängyn alla kirjoitti:

  No nyt sain luettua koko postauksen. Tärkeä aihe! Itselle tuli gluteenittomuus juuri keliakan kannalta hyvinkin läheisesti tutuksi, kun ravintola-alaa opiskellessa parhaalla luokkakaverillani oli keliaki ja siinä vieressä aina seurasin miten tarkasti hänelle katsotiin leivät ja omat levitteet ym. Kerran opettaja laittoi olutta poronkäristykseen – eihän se haittaa kun alkoholi haihtuu, joo ei se alkoholi vaan eipä ollut gluteeniton olut se…

  Allergiadietit taas tuli varsin tutuiksi oman lapsen allergian kautta ja vieläkin muistan miten ilahduttiin kun kerran ABC liikenneasemalla päälikkö tuli vielä pöytään kertomaan että sillä samalla levyllä on päivän aikana paistettu kananmunaa, että voidaan pestä se ennen kuin paistavat meidän lapselle pihvin.

  Hienoa että olet ottanut iloisen valistamisen ja tiedon jakamisen asenteen. Nämä on joskus hankalia ravintoloiden toteuttaa, mutta kun ne toteutuvat he saavat varmasti iloisia ja pysyviä asiakkaita ja eikö se laadukas asiakaspalvelu ole ravintola-alalla se idea! 🙂

  • Maiju kirjoitti:

   Koitan positiivisen asenteen kautta lähestyä kuitenkin ottaen kanta asioihin, mihin pitää ottaa kantaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.