Hae
Pinkit korkokengät

Kaikki yskä ei ole koronaa

Oletteko miettineet sitä, että kun ihminen yskäisee yleisellä paikalle, että kaikki yskä ei ole koronaa? Monet eivät varmasti tätä mieti, eikä tiedä.

Tiedän, että tänä päivänä olemme kaikki hieman peloissamme koronaviruksen takia. Jokaista yskäisijää katsotaan todella pahasti, vaikkakin itsekin tiedän, että kaikki yskä ei ole koronaa. Kerron teille, että miksi minä yskin? Miksi minua on katsottu viimeisten viikkojen aikana välillä pitkään.

Kaikki yskä ei ole koronaa

Minä olen sairastanut astmaa vuodesta 1980. Meillä tämä sairaus on kulkenut suvussa, meitä on perheessämme useita astmaattikkoja.  Astma on sairaus, jossa pahimmillaan tuntee tukehtuvansa, varsinkin kun/jos lääkitys ei ole kohdallaan. Ennen omaa diagnoosiani muistan aina sen, kun istuin lattialla, yskin ja hoin perkelettä. Lopulta sain diagnoosin ja sain lääkityksen.

Olen elänyt tämän tautini kanssa 40 vuotta. Monet ystävistäni ei edes tiedä, että sairastan astmaa, mutta monet ovat silti varmasti huomanneet sen, että jos nauran kovasti, minua alkaa yskittää tai jos teen jotain muuta ponnistusta vaativaa.

Kun keväällä tai ilmojen lämmitessä alkavat katupölyt vaivaamaan ja ensimmäiset siitepölyt alkavat leijumaan ympäristössä, niin ehdottomasti lääkitystä pitää tehostaa entisestään.

Astma

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus, jossa limanmuodostus on lisääntynyt, limakalvo on turvonnut ja värekarvatoiminta on heikentynyt. Tähän liittyy keuhkoputkien supistelutaipumus. Astmaa sairastaa 6–9 prosenttia väestöstä. Lisäksi arviolta 5 prosentilla on ajoittain astman kaltaisia oireita. Astma voi alkaa missä iässä tahansa. Astmaa sairastavalla on yleensä perinnöllinen alttius sairauden syntyyn. Astmageenejä on tunnistettu useita. Lähde: Terveyskirjasto – Duodecim

Jollain voi olla oireita vain tiettynä aikana vuodesta ja silloin voi tarvita lääkitystä vain satunnaisesti. Jotkut taas sairastavat astmaa niin, että tarvitsevat runsaankin lääkityksen, jolla oireet minimoidaan tai pidetään vähäisinä. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään eli tarvitsen päivittäin neljää eri lääkettä, jotta oireet saadaan minimoitua.

Tästä syystä olen joutunut myös nyt  koronan aikana yskimään. Astmaattista yskää ei vaan voi pidätellä, ei vaikka kuinka haluaisi.

Viimeisten viikkojen aikana, kun mun on ollut pakko mennä töihin, niin joka kerta yleiseen kulkuneuvoon astuessani tulee tunne, että kurkkua kuristaa, että nyt on pakko yskäistä. En siis mitenkään yski koko matkaa, mutta saatan yskäistä, jotta saan kuristavan tunteen pois kurkustani. Yskin ohjeiden mukaisesti eli ”takin sisään”, mutta silti minua on katsottu pitkään. Yskäisen kerran ja sitten vähän helpottaa. Olen pelännyt nyt yskiä yleisellä paikalla, mutta olen tehnyt sitä kun on ollut tunne, että ei vaan voi pidättää.

 

Miksi itse suhtaudun koronaan vakavasti

Haluan lyhyesti kertoa, että miksi itse suhtaudun koronaan vakavasti. Kuulun siis itsekin astman takia riskiryhmään. Oma astmani ei ole täysin hallinnassa, vaikka lääkitys on suuri. Nuorempana kun lääkitykseni ei ollut ollenkaan tasapainossa jouduin usein astmani takia ambulanssikyydillä sairaalaan ja sieltä suoraan tiputukseen ja saamaan vähän tuhdimpaa lääkitystä suoraan suoraan. Kiitos suuren lääkemääräni, tänä päivänä en enää ole joutunut. Osaan nykyään myös hallita tilannettani paremmin itseäni kuuntelemalla.

Olen suhtautunut aina vakavasti astman tuomiin hengitysvaikeuksiin ja olen oppinut tunnistamaan sen, että milloin tilanne on hallittavissa ja milloin se ei ole. Nuorena jouduin kerran parin lääkärin välinpitämättömyyden kohteena tilanteeseen, jossa ajattelin, että selviänkö siitä hengissä. Silloin pelkäsin, mutta selvisin.

Sairastuin äkilliseen hengitystieinfektioon. Menin heti lääkäriin hakeakseni lisälääkitystä tautiini. Ensimmäinen lääkäri totesi, että ”ei sua mikään vaivaa, mene takaisin töihin”. Minä menin, mutta seuraavana aamuna olin jo todella kipeä. Menin päivystykseen ja valitin lääkärille, että ”kaulaani saattuu ja ritisee kun painelen kaulaani”. Lääkäri totesi, että ”olet yskinyt niin paljon, että johtuu siitä”. Lääkäri määräsi Sulfaa, enkä siinä vaiheessa tiennyt, että olen sille allerginen.

Illalla totesin miehelleni, että ”en saa enää henkeä” ja lähdimme kiireellä lähipäivystykseen. Minut laitettiin tiputukseen, annettiin happea ja otettiin keuhkokuvat. Sitten myöhemmin illalla laitettiin takaisin kotiin.

Aamulla mieheni lähti uimahalliin ja minä sain soiton terveyskeskuksesta, että ”teidän pitää tulla heti tänne, teillä on reikä keuhkoissa”. Minä koitin änkyttää, että mies tulee puolen tunnin sisään, että tulen heti kun hän tulee kotiin. Vastaus oli, että ”ei kun HETI”. Ritinä kaulallani johtui siis siitä, että ilma oli lähtenyt vaeltamaan elimistöön keuhoissa olevan reiän takia.

Vietin sairaalassa silloin reilun viikon. Kuumetta yritettiin laskea ja sanottiin koko ajan, että ”ei saa yskiä”. Yskänlääke pistettiin suoraan takapuoleen. Vaikka tästä tilanteesta on jo vuosikymmeniä, niin tämä jäi varoittavana esimerkkinä itselleni, että astma ja kaikki sairaudet on otettava vakavasti. Silloin tiesin, että mitä riskiryhmään kuuluminen tarkoittaa.  Sairastin silloin tuota ”tautia” noin kolme viikkoa.  Vein silloiselle työpaikkalääkärille epikriisin, jotta tiesi sitten, että ”vaikka mikään ei vaivannut, niin silti vaivasi”. Minä opin tästä ja toivottavasti oppi myös lääkäri.

Tämä oli itselleni opetus siitä, että AINA pitää olla varovainen ja pitää kuitenkin ottaa varoitukset vakavasti. 

Astma

Mistä voi seurata astmaan liittyvää tietoa ja koronan vaikutuksista astmaan:

Tahdon nostaa tämän asian esiin, koska on tärkeää myös tiedostaa näin vaikeana aikana se, että ihmiset voivat yskiä muustakin syystä kuin Koronasta johtuvista syistä.

Hengitysliitto päivittää ajantasaista tietoa koronaan liittyen ja tietoja voi seurata täältä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto päivittää myös tietojaan täällä.

Täältä löytyy video, jossa on haastateltu aiheesta astmaliiton asiantuntijaa.

 

Maiju

10 kommenttia

 1. Marina / Dioriina kirjoitti:

  Täällä myös toinen astmaatikko ja nyt kun tuo siitepöly ja katupöly pölisee niin kyllä se saa yskittämään ja nenän valumaan. Meillä astma liikkuu myös suvussa ja äidilläni se on todella paha, itsellä ei niinkään vaan olen lääkkeillä saanut sen suht hyvin hoidettua.

  Pysytään terveinä <3

  • Maiju kirjoitti:

   Astma on just usein suvussa kulkeva ja siirtyy isältä pojalle tai tyttärelle sekä myös äidiltä <3

 2. Majan Molla kirjoitti:

  Mun poika on astmaatikko ja tiedän nuo asiat tosi hyvin. Pelkään hänen puolestaan tässä hetkessä tosi paljon. Mutta täytyy vaan elää eteenpäin, ja toivoa parasta.
  Toivon todella, että korona ohittaa sinut!
  Kaikkea hyvää sinulle ja olet ajatuksissa! <3

 3. Nora kirjoitti:

  Totta, kaikki yskä ei ole koronaa. Nyt on sitäpaitsi aika paljon katupölyä ilmassa, että ihminen voi yskiä ihan jo sen takia, ei tarvitse aina olla edes astmaatikko, mutta astmaatikkoihin kaikenlainen pöly vaikutta vielä enemmän. Itse välillä niistän ja joskus aivastan, kun haistan jotain vahvan hajuista hajustetta tai joskus pöly ärsyttää nenää ja milloin mikäkin ja joku voi luulla mun nenän vuotamista tai jopa nenän tukkoisuutta koronan aiheuttamaksi, että nyt olen saanut tartunnan, kun niistän, mutta mulla on ollu tämä ”vaiva” jo useita vuosia, johtuu ehkä osittain myös nenän rakenteesta. Ihmiset pelkää välillä milloin mitäkin ja nyt koronan aikana jotkut pelkää vielä enemmän kuin tavallisesti, sellaisetkin, jotka ei kuulu riskiryhmään ja jonka läheisissä ei ole ketään riskiryhmään kuuluvaa. Tietysti rajoituksia on noudatettava ja hygieniaohjeita, mutta kyllä mää olen sit ilonen kun tää ainainen käsien jynssääminen ja pintojen desinfiointi on ohi. Eipä haise enää sitten kloorille työpaikoilla yleisillä paikoilla kuten kauppakeskuksissa. Ainoa kloorilta tuoksuva paikka on sitten enää vain uimahalli.

 4. Nora kirjoitti:

  Tsemppiä sulle näin katupölyn aikana ja pärjäillään koronasta huolimatta =)

 5. Minna kirjoitti:

  Jep. Kaupassa kun yskäisee niin saa pelokkaita ja vihaisia katseita. Hyvä ettei joillakin mene niskat pois paikoiltaan kun pää kääntyy niin nopeasti.

  • Maiju kirjoitti:

   Kyllä, ihmiset ovat nyt niin äksyjä ja hermona kaikesta. Jokaisen pitäisi muistaa, että kyllä ihmisten pitäisi tuntea vastuunsa ja pysyä oikeasti kipeinä poissa liikenteestä. Astman ja allergian takia tilanne on toinen, se ei tartu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *