Hae
Pinkit korkokengät

Soveltuuko TikTok aikuisille?

Soveltuuko TikTok-sovellus aikuisille? Sitä varmasti miettii monet aikuiset tänä päivänä.

Sovelluksia tulee ja sovelluksia menee. Jotkut sovellukset nousevat hiteiksi ja jotkut vain ohimeneviksi jutuiksi. Liityin itse TikTokiin vuosi sitten ajatuksin, että katsastan, että mistä on kyse. Kuitenkaan en päässyt sen juonesta kiinni tarpeeksi nopeasti ja jätin sovelluksen muutaman videon jälkeen. Minulla ei ollut aikaa keskittyä sen ominaisuuksiin. Aktivoiduin sitten koronan myötä sovellukseen maaliskuun lopulla ja sitten alkoi sovellus aukeamaan itselleni.

Mikä on Tiktok?

Sovellukseen käyttäjät tekevät yleensä puhelimella videoita ja sovelluksessa on hyvät mahdollisuudet muokata niitä. Videoon voi lisätä musiikkia ja sovelluksessa on myös hyvät editointityökalut. Pääsääntöisesti TikTok:n videot ovat kestoltaan noin 15 sekuntia, mutta sovellukseen voi tehdä myös minuutin mittaisia videoita. Kuitenkin itse olen kokenut, että juuri 15 sekunnin videot on parhaita, koska yleensä seuraajat jaksavat katsoa 15 sekunnin videon alusta loppuun. Jos video on hyvä, voi sitä katsella useampaankin kertaan. Joskus videoon voi jäädä ikään kuin koukkuun. Mikä parasta videot on helppo jakaa sovelluksesta muihin kanaviin.

Olen verrannut joskus TikTok:ia hauskoihin kotivideoihin. Videot ilmestyvät syötteeseen, jota sitten voi selata alaspäin. Kun olet jonkun aikaa käyttänyt TikTokia alkaa sovelluksen algoritmi tuntemaan videomakusi ja sovellus alkaa näyttämään sinulle videoita, joista uskoo sinut pitävän. Tilin voi pitää julkisena, jolloin kaikki näkee videosi, mutta tilin voi säätää myös yksityiseksi. Erityisesti nuorille lapsille suosittelen yksityistä tiliä.

Soveltuuko TikTok aikuisille?

TikTokiin liittyy vielä vähän käsityksiä siitä, että soveltuuko TikTok aikuisten käyttöön? Tätä itsekin mietin ennen kuin tutustuin sovellukseen paremmin. Myönnän, että itsekin ajattelin TikTok:n olevan vain tanssivideoita varten ja, että siellä ei ole ollenkaan aikuisia. Myönnän olin väärässä. Kannattaa antaa sovellukselle mahdollisuus. Olen varmasti ollut paljon iloisempi sen jälkeen, kun aloin käyttämään tätä sovellusta.

TikTok:ssa alkaa olemaan enenevässä määrin myös aikuisia. Aikuisten myötä myös sisältö on muuttunut. TikTok:ssa tehdään videoita aiheesta kuin aiheesta.

Kannustan itse kaikkia tekemään oman näköistä sisältöä TikTok:iin, niin kuin myös muihin kanaviin. Itse teen pääsääntöisesti kolmen-neljän tyyppistä sisältöä sovellukseen:

 • humoristisia huulisynkka-videoita
 • ruokaan liittyviä videoita
 • asiapitoisia videoita
 • duettoja muiden videoita tekevien kanssa

 

Paras palaute mitä itse olen saanut TikTok:ssa on: ”sinun tyyppisiä aikuisia ihmisiä me haluamme TikTok:iin, sinusta näkee, että näet vaivaa videoiden eteen”. Olen kokenut myös sen, että olen voinut olla useammalle nuorelle myös tukena olevana aikuisena sovelluksessa.

Mitä haluan sanoa aikuisille?

Yksi tärkeä syy siihen, että miksi aikuisten pitäisi olla TikTok:ssa on se, että aikuisten pitää tietää, että missä lapset aikaansa viettävät.

Lapsille haluan sanoa, että ikäviä kommentteja ei ole pakko hyväksyä kommenteissa, ne voi poistaa ja ikävien kommenttien kirjoittavat voidaan estää. Tämä on aihe, jota nostan usein ja sanon, että kenenkään ei tarvitse tulla kiusatuksi.

TikTok:ssa on ikärajana 13-vuotta, mutta silti sovelluksessa voi olla myös jopa 8-vuotiaita lapsia. Suosittelen aikuisia jakamaan sovelluksen lasten kanssa, jolloin on helpompi valvoa, että mitä lapset sovelluksessa tekevät. Kannattaa olla myös kiinnostunut siitä, että mitkä ovat lasten suosikkeja TikTok:ssa ja tutustua myös heidän sisältöön.

Yksi asia mikä huollettaa on lasten kommentointi toisille lapsille. Suuri osa kuitenkin kommentoinnista on hyvää ja positiviista, mutta aina lastenkin joukkoon mahtuu niitä, jotka haluavat olla ilkeitä toisille. Lasten voi olla vaikea asettaa niitä rajoja huonolle käytökselle. Siksi meitä aikuisia tarvitaan sovelluksessa. Aikuisten tehtävä on välillä sanoa, että mikä ei ole ok käytöstä muita kohtaan.

 

Sisällöntuottaja – Miksi TikTok?

Miksi sisällöntuottajan kannattaisi liittyä TikTok:iin? Siksi, että sovellus kasvaa koko ajan. Nyt on helpompi koota vielä se oma yleisönsä, mikä voi olla jonkun ajan päästä jo vaikeampaa. Itse liittyin TikTok:iin maaliskuun lopulla ja tilini on kasvanut huimaa vauhtia. Tällä hetkellä seuraajia on himpun vajaa 8.500. TikTokiin on liittynyt jo muutama PR-toimisto ja monet yritykset. Kun tekee oikeanlaista sisältöä, joka kiinnostaa, niin uskon, että TikTok on koko ajan kovempi ja kovempi sovellus. Missään muussa sovelluksessa en ole saanut sellaista tulosta tehdylle sisällölle kuin TikTok:ssa, siksi uskon tämän kanavan voimaan.
Tällaisia ajatuksia tänään ja ehkä nähdään myös TikTok:ssa. Ota kanavani seurantaan. Linkki löytyy tämän postauksen lopusta.

Seuraatko minua jo somen muissa kanavissa?

Seuraatko minua myös muissa somen kanavissani? Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, Youtube.

Maiju

4 kommenttia

 1. Outi kirjoitti:

  Minä olen ihan addiktoitunut tiktokista, niin hauskaa katsottavaa. Lapsille lupasin, että en julkaise videoita itse.
  Mukavaa juhannus sinulle Maiju ❤️

  • Maiju kirjoitti:

   TikTok on kuin hauskat kotivideot. Monet naurut on siellä saatu. Se mitä siellä julkaisee, on varmasti vain itsestä kiinni <3

 2. Anni kirjoitti:

  Minua puolestaan raivostuttaa Tiktok-videoiden jakaminen muihin kanaviin. En todellakaan jaksa katsoa kun aikuiset ihmiset tanssii typeriä koreografioita kesken vaikkapa Instagramin selailun! Huulisynkkajutut on aivan kamalia. Minun pitäisikin ehkä enemmän tutkiskella sydäntäni että miksi TT ärsyttää niin paljon, ja siis nimenomaan aikuisten oleminen siellä. Lähipiirini lapset käyttävät sitä enkä oikein pidä sitä turvallisena, varsinkaan kun heidän käyttämistään ei ilmeisesti valvota juurikaan. TT on oiva paikka ties mille sairaille kyylääjille, enkä ikimaailmassa antaisi 11-vuotiaan lapseni tehdä tanssivideoita joita sedät voivat sitten iloisesti katsella. Mutta saatan olla niuho tässä suhteessa! Tai hyvä on, olenkin!

  • Maiju kirjoitti:

   Ihana palaute <3 rakastan ihmisiä, jotka sanovat suoraan ja nimellä. Arvostan. Aikuisia on hyvä olla juuri tuosta syystä muuten TikTok:ssa, että voi puolustaa sitä heikoilla olevaa lasta, silloin kun näkee, että siellä tapahtuu kiusaamista. Lapset osaavat olla todella julmia toisille. Ihanteellista olisi, että aikuiset valvoisivat mitä lapset tekevät. Monia ei kiinnosta. Itse suosittelisin lasten ja aikuisten yhteistä tiliä, jotta aikuiset olisivat kartalla siitä, että mitä lapset TikTok:ssa puuhastelevat. Se ei ole niin paha paikka, kannattaa antaa mahdollisuus. Oma mielikuvani muuttui kuin seinään, kun tutustuin kanavaan paremmin.
   Varmasti muuten päätee jakaminen ihan mihin vaan toisista kanavista. Jotkut eivät tykkää, että blogipostaukset jaetaan faceen tai mahdollisesti ig-kuvat yms. Onneksi swaippausmahdollisuus on monissa ja itselleen ikävät jutut voidaan ohittaa nopeasti. Niin teen itsekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *