Hae
Pinkit korkokengät
Kaupallinen yhteistyö

Parhaat gluteenittomat sämpylät

Kaupallinen yhteistyö: Finax Finland Oy

Kun aloitin näiden sämpylöiden valmistamisen, en olisi voinut kuvitellakaan, että näistä syntyisi parhaat gluteenittomat sämpylät, mitä olen ikinä tehnyt. Näin vaan pääsi käymään.

Kun sairastuin keliakiaan vuonna 2012 muistan, että Finaxin jauhot oli varmaan niitä ensimmäisiä, joita ostin kokeiltavaksi. Silloin en vielä ymmärtänyt gluteenittomasta leivonnasta mitään. En ymmärtänyt kuinka tärkeää on sämpylätaikinan oikea koostumus. Ymmärsin toki aina sen, että juuri hiivaleivonnaiset tuntuivat olevan se suurin haaste leivonnassa. Vuosien aikana olen oppinut paljon tästä aiheesta. Olen oppinut siitä, että miten taikina käyttäytyy ja mitkä asiat ovat tärkeitä onnistuneessa leivonnassa. Taikinan pitää ehdottomasti jättää mieluimmin hieman pehmeäksi kuin kovaksi. Kuulostelen aina jauhoja lisäessäni, että mikä on taikinan tuntuma. Jos taikinasta on tulossa liian kovaa, vähennän jauhojen määrää.

Huhtikuussa olin neljän viikon lomalla ja silloin oli aikaa pyöriä sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa. Törmäsin eräässä videosovelluksessa hyvään vinkkiin, jossa otettiin omenanlohkoja avuksi leivontaan. Vinkki näytti niin hyvältä, että oli pakko päästä heti kokeilemaan tuota vinkkiä.

Olin juuri silloin saanut testattavaksi Finaxin jauhoseoksia ja päätin kokeilla sämpylöiden tekemistä heidän jauhoillaan. Olin luvannut testata, mutta en ollut luvannut näiden jauhojen osalta mitään, koska minulle on tärkeintä löytää hyvät tuotteet ja sanon vasta sen jälkeen mitä mieltä niistä olen. Näiden jauhojen osalta siis seula läpäistiin heti ensimmäisellä kokeilulla  ja olin todella tyytyväinen lopputulokseen.

Miten syntyivät parhaat gluteenittomat sämpylät?

Valmistin taikinan Finaxin karkealla jauhoseoksella (vihreä paketti). Tein taikinan paketin ohjeiden mukaisesti. Ohje oli tehty leivälle, mutta itse valmistin näistä nämä sämpylät.

Tarvikkeet:

25 grammaa hiivaa

4 dl kädenlämpöistä vettä

25 g sulatettua margariinia tai 2 rkl öljyä

1,5 rkl siirappia

1 tl suolaa

450 g Finax Karkeaa jauhoseosta (n. 7 dl)

Pinnalle:

vettä tai maitoa (voiteluun)

pellavansiemen rouhetta tai chian siemeniä

Ohje: 

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen
  2. Lisää margariini (öljy, suola ja siirappi).
  3. Lisää jauhoseos (kannattaa punnita jauhot, koska gluteeniton jauho painuu helposti kasaan).
  4. Vaivaa taikinaa koneessa noin 5 minuuttia.
  5. Leivo taikinasta noin 10-12 pyöreän pullan muotoisiksi.
  6. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla noin 35 minuuttia.
  7. Jauhota omenanlohkoja ja paina lohkojalla kuvio ”sämpylöiden” päälle.
  8. Voitele vedellä tai maidolla.
  9. Ripottele sämpylöiden päälle pellavansiemen rouhetta tai chian siemeniä.

Paista 225 asteessa. Noin 10-15 minuuttia uunin tehosta riippuen. Paistoaikaa kannattaa seurata.

Finaxin jauhoseokset sisältävät vehnätärkkelystä. Tuote ei siis ole niin sanotusti luontaisesti gluteeniton. Soveltuu kyllä normaaliin gluteenittomaan ruokavalioon.

Miksi pidin näistä sämpylöistä erityisen paljon

Miksi sitten ihastuin erityisesti näihin sämpylöihin? Siksi, että sämpylät onnistuivat täydellisesti. Mietin, että olenkohan koskaan onnistunut sämpylöiden tekemisessä näin täydellisesti. Koostumus oli oikea ja maku täydellinen. Maistatan aina gluteenittomat tuotteet miehelläni ja tämän kohdalla hän sanoi, että maku on normaalin sämpylän luokkaa. Se on iso kehu häneltä.

Itse pidin näitä parhaiten onnistuneina ikinä. Ensimmäisellä kerralla valmistin taikinasta seitsemän sämpylää ja silloin niistä tuli liian isoja. Seuraavalla kerralla pienensin sämpylöiden kokoa ja kuviointi onnistui paremmin pienempään sämpylään.

≈    

Finaxilla on on neljää erilaista jauhoseosta. Itse tein nämä sämpylät virheän paketin jauhoilla (Karkea jauhoseos). Lisäksi heillä on Kauraleipäjauhoseos (ruskea paketti), Jauhoseos (punainen paketti) ja Vähäproteiininen jauhoseos (sininen paketti).

Näistä varmasti jokainen löytää itselleen sen sopivan (paitsi ne, joille se vehnäntärkkelys ei käy).

Kuulisin mielelläni myös muiden kokemuksista näiden jauhojen suhteen. Oletteko kokeilleet  ja mitä olette näistä tehneet?

Blogipostaus on toteutettu yhteistyössä Finax Finlandin kanssa. Heidän tuotteisiin voi käydä tutustumassa täällä.

Maiju

Kaupallinen yhteistyö: Finax Finland Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.