Hae
Pinkit korkokengät

Joulu yksin

Millaista on viettää avioeron jälkeen joulu yksin? Tämä asia on pyörinyt mielessäni hyvin paljon viimeisten viikkojen aikana. Olen mielessäni luonut itselleni tunnelmallisen ja rauhallisen joulun, joka tulee erottumaan aikaisemmista jouluistani hyvin paljon.

Itse asiassa en pidä yksinäistä jouluani ollenkaan omalla kohdallani ongelmana. Minähän rakastan myös yksin olemista ja olen miettinyt tulevaa joulua jo nyt hyvin paljon. Olen itse asiassa alkanut jo työstämään tätä aihetta sisälläni. Vaikka vietän joulun yksin, en ole yksinäinen. Näillä kahdella asialla on suuri ero.

Saattaa olla, että monen lähipiiristäni kokevat tämän suuremmaksi ongelmaksi, kuin minä itse. Tiedän, että tulen saamaan varmasti kutsuja lähipiiriltä syömään jouluillallista heidän kanssaan. Tällä hetkellä en ole varma, että haluanko lähteä tänä jouluna mihinkään. Tämä on minun jouluni.

Joulu yksin

Olen päättänyt, että tulevana jouluna en paista kinkkua, enkä keskity varsinaisiin jouluruokiin. Minun ruokapöydästäni tulee löytymään tällä kertaa karjalanpaistia ja mahdollisesti jotain joululaatikoita. Keskityn joulussa enemmänkin rauhoittumiseen sekä joulun tunnelman luomiseen ympärilleni. Saan määritellä yksin sen, että mitä teen tai olen tekemättä.

Varaan paljon joulumusiikkia esiin ja luon kotiin ihanaa joulun tunnelmaa pienillä asioilla. Hankin myös joulukukkia ja linnoittaudun sohvalle syömään suklaata. Kuuntelen äänikirjoja sekä katselen TV:stä kaikki tunnelmalliset joulukonsertit, mitä on tulossa.

Kun olen ollut naimisissa 36 vuotta, on jouluihin muodostunut omat traditiot ja nyt aion ne muuttaa ihan toisenlaisiksi.

Tapaninpäivän sinkkukahvittelut?

Mietimme muutaman miespuolisen kaverin kanssa tuossa taannoin, että pitäisikö järjestää Tapaninpäivänä joku vierailu, vaikka minun luonani. Juotaisiin joulukahvit ja pelattaisiin jotain lautapelejä yms. ja yhdessä koitettaisiin napata myös perhejoulun tunnelmaa keskenämme. Sekään ei ole pois suljettu ajatus. Minulla on paljon sinkkukavereita, jotka varmasti tulevat, jos saavat kutsun. Tätä pitää vielä kehitellä. Tapaninpäivänä kaikki ovat jo varmasti valmiita tapaamaan kavereita.

Joulu on kuitenkin ollut aina minulle rauhoittumisen hetki ja se tulee sitä olemaan myös tänäkin vuonna. Varmasti vielä suuremmassa määrin kuin koskaan aikaisemmin. En ole koskaan kokenut mitään tällaista kuin tänä vuonna aion kokea.

Olen aiemmin kirjoittanut muun muassa lapsuuteni jouluista ja se postaukseni löytyy täältä.  Jouluaiheisista postauksista olen kirjoittanut joka vuosi. Viime vuonna kirjoitin jouluaaton jutuistani tämän postauksen.

Maiju

6 kommenttia

 1. Nadine kirjoitti:

  Joulu yksin odottaa tänä vuonna monia. Kaikki ei pääse jouluksi kotiin, ja monilla koti on jo lähtenyt alta. Kerää kavereitasi ja tuttaviasi, tarjoa heille kahvia ja mahdollisuuden syödä edes tapaninpäivänä, koska jouluruokaan heillä ei välttämättä ole varaa. Jos ei ole mahdollisuutta kyläillä, soita edes videopuhelun. Usko pois, he ilahtuvat. Korona lisäsi ihmisten yksinäisyyttä, ja se tietysti isku niihin, joiden sosiaalinen elämä oli muutenkin köyhänpuolinen. (https://viaperasperaadastra.com/2020/03/10/yksinaisyys-ihmiskunta/)
  T:Nadine

 2. Lady of The Mess kirjoitti:

  Luulen, ettet ole tänä jouluna ainoa, joka joulunsa yksin viettää – korona pitää huolen siitä, että ikäihmisiä ei uskalleta perhejouluihin kutsua. Eikä muutenkaan juhlia niin kuin aiemmin. Meidänkin joulu tulee olemaan erilainen kuin ennen – äitini ja veljeni eivät tule tänne Kaarinaan Hollolasta ja meille ei ole tulossa vieraita ennen kuin ehkä joulupäivän iltana tytär ja Micu-kisuli. Menemme isännän kanssa jouluaattona poikani ja miniäni kotiin ja sinne kokoontuu muitakin lähisukulaisia – jos korona suo.
  Hyvää joulunodotusta meille kaikille – joulu on kuitenkin se tunne, mikä ihmisen sydämessä jouluna on <3

  • Maiju kirjoitti:

   En ole yksin <3 Vanhuksia käy vähän sääliksi. Itselläni se yksinolo on omaehtoista, eikä se ole itselleni ollenkaan ongelma <3

 3. Nora kirjoitti:

  Itse en koe yksin olemista monestikaan ongelmaksi. Olen tottunut siihen, kun asun yksin, mutta joku toinen ihminen voi nähdä asian toisin, joku sellainen, joka ei ole tottunut olemaan yksin ja jolla aina pitää olla ihmisiä ja hälinää ympärillä. Toki pidän ihmisten parissakin olemisesta ja ihmisten kanssa rupattelusta, mutta välillä tarvitsen sitä, että voin olla yksin, jopa päiväkausia. Minulle on tärkeää, että voin kuunnella mun mielimusiikkia, jos on tv, että voin katsoa mitä itse haluan, että voin syödä sitä ruokaa jota tekee mieli, että voin nukkua ja herätä silloin kun itse haluan, jos aamulla ei tartte lähtee mihinkään, mennä ja tulla miten haluan, jos mahdollisuus jne. Tosin pystyn myös tarvittaessa joustamaan näistä jonkin verran (tosin tällä hetkellä tuo mun lempiartistien musiikin kuuntelu on sellainen asia, että en tiedä kuinka paljon siitä olisin valmis joustamaan).

  Jouluna menen varmaan taas mummon luo niin kuin viime joulunakin. Korona ei vaikuta siihen, kävin mummon luona keväälläkin (yhden tai kaksi kertaa), vaikka oli kehotettu, ettei 70+ ikäisten luo mentäisi käymään. Nyt olen jo käynyt mummon luona monta kertaa.

  • Maiju kirjoitti:

   Tämä on just niin, että joillekin yksinolo ei ole ongelma.Niin kuin ei itsellenikään. Rakastan niitä hetkiä, kun saan elää vain itselleni. Ei vanhuksia voi jättää yksinkään <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *