Hae
Pinkit korkokengät

Kuinka nopeasti ihminen eheytyy?

Monta kertaa on tullut mieleeni, että kuinka nopeasti ihminen eheytyy arjen haasteiden kolhiessa?

Viime päivinä on tullut mietittyä, että jokainen elämän käännekohta vaatii noin puolen vuoden ajan, jotta syvimmät kolhut muuttuisivat jotenkin siedettäväksi. Sitä ikään kuin odottaa aina päiviä, että kohta helpottaa. Jokainen meistä tietää, että elämä on yhtä ylä- ja alamäkeä. Koskaan ei ole kovinkaan pitkään seesteistä, aina tulee niitä alamäki ja sitten alamme taas kipuamaan sen jälkeen kohti ylämäkeä. Haasteita on ihan jokaisen elämässä.

Kukaan meistä ei elä elämäänsä niin, että se olisi pelkkää ruusuilla tanssimista ja auringonpaistetta.

Eheytyminen

Kuinka nopeasti ihminen eheytyy?

Tämä on kysymys, joka on ollut mielessäni usein viimeisten vuosien aikana. Minulla on aina ollut vahva usko siihen, että jokaisen pilvisen kauden jälkeen alkaa se aurinko paistaa. Eron aikana juttelimme mieheni kanssa siitä, että viimeisen parin vuoden aikana on vaan odottanut, että kyllä ne haasteet on pakko selättää. Kuitenkin sitä on aina huomannut, että kun yhdestä haasteesta on selvitty, on jo jonossa pari uutta. Tuntuu, että koskaan ei ole aikaa selvitä edellisistä, kun jo uusi ongelma kolkuttaa ovella.

Kun elokuussa päätimme jättää eropaperit käräjäoikeuteen, mietin, että puolen vuoden päästä varmaan olemme jo voiton puolella. Näin siis käytännössä ajattelee ja näin aina toivoo. Kuitenkin taas on huomattavissa, että käytännössä kyllä se yksi asia helpottaa, mutta jonossa on jo monta muuta uutta haastavaa elämäntilannetta. Koskaan ei ole täysin seesteistä elämässä.

Millaisia haasteita ihminen voi kokea? Työelämä asettaa varmasti monelle haasteita arjessa, sitten tulee ikääntyneet vanhemmat, joiden tilanne on usein aika vaikea, eikä ole aikaa, eikä kapasiteettia hoitaa heidän asioitaan. Seuraavaksi voi tulla sairauksia, jotka iskevät suoraan kasvoihin ja ne tulevat usein tilanteessa, jossa niitä vähiten odottaa. Koskaan ei tule aikaa eheytyä edellisistä asioista, kun seuraavat kolkuttavat jo ovella.

Eheytyminen

Miten näistä asioista sitten selviää?

Minä sanon aina ystäville, että puhuminen on kaiken A ja O. Itse olen avoin omien asioiden kanssa ja hyvin herkästi kerron kun on vaikeaa. Katson sen myös ikään kuin velvollisuutena, jotta läheisten ihmisten ei pidä arvuutella, että ”mikä sillä nyt oikein on”.

Jos ei ole ketään kenelle puhua, neuvoni on hakea apua joltain muulta taholta, esimerkiksi työterveyshuollosta. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla joku, jonka puoleen kääntyä.

Muistakaa, että älkää jääkö ongelmien kanssa yksin, vaan pyytäkää apua.

Minun vahvuus on ollut hyvät ystävät, joita hyviä on muutamia. Muutamia, joille pystyy avautumaan, näyttämään oman heikkoutensa.

Ystävät on voima. Hyvää ystävänpäivää. Pidetään toisistamme huolta. Kannatellaan niitä, joilta voimat välillä loppuvat.

<3

Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, Youtube.

Maiju