Hae
Pinkit korkokengät

Pitääkö olla huolissaan?

Kun näet jonkun ihomuutoksen kasvoillasi tuleeko sinulle mieleen, että pitääkö olla huolissaan?

Muistan kuinka jo noin 15-vuotta sitten erään etelänmatkan jälkeen huomasin kasvoissani pigmenttihäiriön. Kasvojani kehysti rajat, jotka pysäyttivät maailmani. Siihen saakka olin rakastanut auringon palvomista, mutta kun tämä muutos näkyi kasvoillani, päätin ottaa uuden suunnan elämässäni ja lopettaa auringon palvomisen. Siitä lähtien aloin peittämään itseäni auringolta, enkä enää koskaan ole sortunut auringossa makaamiseen. Tähän tarvittiin siis noin 45-vuoden ikä ja tämä kokemus.

Tuohon aikaan ilmestyi myös vasemmalle puolelle ohimooni kolikon kokoinen läntti, jota olen aina tuttavallisesti kutsunut mun pigmenttiläiskäksi ja sellainen se onkin. Kokeilin vuosia tähän erilaisia voiteita, mutta mikään ei länttiä vaalentanut. Se on ollut ja pysynyt, eikä ole itseäni sen kummemmin enää häirinnyt. Se vain on osa minua ja minkäs sille voi. Tässä alla olevassa kuvassa ei näy muutos, joka on nyt tullut, livenä sen näkee selkeästi.

Pitääkö olla huolissaan - ihomuutokset X

Pitääkö olla huolissaan?

Tähän kysymykseen heräsin noin kuukausi sitten. Aloin joka aamu seuraamaan tätä läntin muuttunutta muotoa ja läntin alalaitaan tulevaan tummempaa ikään kuin sydämen muotoista aluetta. Olin näkevinäni siinä sydämen. Tämä muuttunut kuvio alkoi myös muuttumaan ”rosoiseksi” ja välillä sitä kutittaa. Siitä syystä olen tuijottanut tuota muuttunutta aluetta miettien joka päivä, että pitääkö olla huolissaan?

Syy miksi ehkä olenkin tämän asian suhteen vähän ”neuroottinen” on se, että toiselta siskoistani on leikattu kasvoista okasolusyöpä ja toiselta tyvisolusyöpä. Muistan jo aikoinaan miettineeni, että miksi juuri heille on tullut tuollaiset, koska minä olin se, joka makasi nuorena auringossa ja palvoin aurinkoa. Tosin muistan kyllä suojanneeni aina ihoa auringossa (paitsi, ehkä en niinkään lapsena).

Ihomuutokset - pitääkö olla huolissaan

Nämä siskojeni kokemukset ovat saaneet minutkin miettimään, että jokaista muutosta pitäisi seurata ja jokaisesta muutoksesta voi olla sen verran huolissaan, että tilaa sen ajan lääkärille, joka varmasti osaa paremminkin arvioida muuttuneen ihon tilanteen.

Olen myös muutenkin seurannut muutaman ystävän tilanteita, joissa on jouduttu tekemään isojakin leikkauksia kasvojen alueella, joten ehkä kannattaa mieluimmin olla ylivarovainen, kun jäädä asiaa enemmän miettimään.

Ehkä se on hyvä juttu, että tekee näitä somejuttuja ja tulee ehkä tarkemmin syynättyä kasvojaan ja se saa joskus itsenikin pysähtymään miettimään asioita.

Taidan heti huomenna tilata ajan lääkärille.

Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, Youtube.

Maiju