Hae
Pinkit korkokengät

Pitääkö olla huolissaan?

Kun näet jonkun ihomuutoksen kasvoillasi tuleeko sinulle mieleen, että pitääkö olla huolissaan?

Muistan kuinka jo noin 15-vuotta sitten erään etelänmatkan jälkeen huomasin kasvoissani pigmenttihäiriön. Kasvojani kehysti rajat, jotka pysäyttivät maailmani. Siihen saakka olin rakastanut auringon palvomista, mutta kun tämä muutos näkyi kasvoillani, päätin ottaa uuden suunnan elämässäni ja lopettaa auringon palvomisen. Siitä lähtien aloin peittämään itseäni auringolta, enkä enää koskaan ole sortunut auringossa makaamiseen. Tähän tarvittiin siis noin 45-vuoden ikä ja tämä kokemus.

Tuohon aikaan ilmestyi myös vasemmalle puolelle ohimooni kolikon kokoinen läntti, jota olen aina tuttavallisesti kutsunut mun pigmenttiläiskäksi ja sellainen se onkin. Kokeilin vuosia tähän erilaisia voiteita, mutta mikään ei länttiä vaalentanut. Se on ollut ja pysynyt, eikä ole itseäni sen kummemmin enää häirinnyt. Se vain on osa minua ja minkäs sille voi. Tässä alla olevassa kuvassa ei näy muutos, joka on nyt tullut, livenä sen näkee selkeästi.

Pitääkö olla huolissaan - ihomuutokset X

Pitääkö olla huolissaan?

Tähän kysymykseen heräsin noin kuukausi sitten. Aloin joka aamu seuraamaan tätä läntin muuttunutta muotoa ja läntin alalaitaan tulevaan tummempaa ikään kuin sydämen muotoista aluetta. Olin näkevinäni siinä sydämen. Tämä muuttunut kuvio alkoi myös muuttumaan ”rosoiseksi” ja välillä sitä kutittaa. Siitä syystä olen tuijottanut tuota muuttunutta aluetta miettien joka päivä, että pitääkö olla huolissaan?

Syy miksi ehkä olenkin tämän asian suhteen vähän ”neuroottinen” on se, että toiselta siskoistani on leikattu kasvoista okasolusyöpä ja toiselta tyvisolusyöpä. Muistan jo aikoinaan miettineeni, että miksi juuri heille on tullut tuollaiset, koska minä olin se, joka makasi nuorena auringossa ja palvoin aurinkoa. Tosin muistan kyllä suojanneeni aina ihoa auringossa (paitsi, ehkä en niinkään lapsena).

Ihomuutokset - pitääkö olla huolissaan

Nämä siskojeni kokemukset ovat saaneet minutkin miettimään, että jokaista muutosta pitäisi seurata ja jokaisesta muutoksesta voi olla sen verran huolissaan, että tilaa sen ajan lääkärille, joka varmasti osaa paremminkin arvioida muuttuneen ihon tilanteen.

Olen myös muutenkin seurannut muutaman ystävän tilanteita, joissa on jouduttu tekemään isojakin leikkauksia kasvojen alueella, joten ehkä kannattaa mieluimmin olla ylivarovainen, kun jäädä asiaa enemmän miettimään.

Ehkä se on hyvä juttu, että tekee näitä somejuttuja ja tulee ehkä tarkemmin syynättyä kasvojaan ja se saa joskus itsenikin pysähtymään miettimään asioita.

Taidan heti huomenna tilata ajan lääkärille.

Minut löytää eri kanavista täältä: Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, Youtube.

Maiju

12 kommenttia

 1. Outi kirjoitti:

  Minulta on leikattu selästä kasvain, joka onneksi osoittautui vaarattomaksi, mutta kyllä se siltikin säikäytti.

 2. Nora kirjoitti:

  On hyvä käydä näyttämässä terveyskeskuksessa, jos huolettaa. Itsekin olen useamman kerran näyttänyt jotain mun luomea, mutta koskaan ei ole ollut mitään hälyyttävää.

  Itse käytän aina vähintään suojakertoimella 30 olevaa aurinkorasvaa kesällä, koska palan melko helposti, varsinkin olkapäistä ja yläselästä enkä ota rannalla aurinkoa (jos menen rannalle istumaan, niin mieluummin vähän varjoon) ja käytän jotain lierihattua kesällä, kun aurinko paistaa kuumasti ja aurinkolaseja. Myös joillain vaatteilla yritän suojata ihoa.

  • Maiju kirjoitti:

   Aina on hyvä näyttää. Koskaan ei voi tietää, että onko vai eikö. Parempi selvittää.

 3. Nora kirjoitti:

  Oli kerran mummon kanssa Kreetalla ja me ei tajuttu laittaa aurinkorasvaa, kun mentiin rannalle ja sitten illalla oikein pisteli luuhun asti molemmilla. Myöhemmin multa lähti nahka isoina levyinä irti mahasta ja selästä, kun olin palanut.

 4. Marjut kirjoitti:

  Hiljattain kävin Ihosairaalassa lääkärillä kun vuosi sitten luomihoitaja totesi aurinkokeratoosin poskessani ja ehdotti siihen heti Kryohoitoa jota ei sit kuitenkaan tehty.
  Nyt lääkäri sanoi, ettei ole mitään keratoosia 👌
  Luomenikin ovat hyvänlaatuisia rasvaluomia.

 5. Leena Liimatainen kirjoitti:

  Kannattaa käydä näyttämässä.
  Varsinkin, jos tulee noita muutoksia siihen.

 6. irkku kirjoitti:

  Minä olen pian 70-vuotias mummeli. Kaulalla on ollut vissiin jo viime kesästä semmonen punoittava pitkulainen ihomuutos. Olen sitä jo kauan katsellut ja miettinyt, mikä se mahtaa olla. Kävinpä lääkärissä ja otettiin pieni koepala. Sain vasta vastauksen ja se on tyvisolusyöpä. Huomenna se poistetaan. Onneksi tuo laji ei leviä vaan kasvaa paikallisesti.
  Ei sitä nuorena puhuttu auringon vaaroista. Minäkin paloin monta kertaa. Nyt eläkepäivilläni olen ollut paljon etelässä ja altistunut auringolle paljon.
  Iho muistaa kaiken.
  Nyt ei voi kuin haaveilla etelän auringosta ja lämmöstä.

  • Maiju kirjoitti:

   Hei hienoa, että menit lääkäriin. Joo meidän nuoruudessa ei monista vaaroista puhuttu. Tänä päivänä onneksi puhutaan. Tsemppiä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *