Hae
Pinkit korkokengät

Älä peitä mun aurinkoo

Älä peitä mun aurinkoo soi korvissani kun kirjoitan tätä postaustani.

Tänään oli tarkoitus kirjoittaa ihan muusta aiheesta, mutta sopivasti näin sunnuntaiaamuun tämä aihe nousi esiin Hellapoliisi Katin kanssa jutellessani. Aloimme keskustelemaan sosiaalisesta mediasta ja siitä, että miten kommentointi on alkanut menemään usein kovin henkilökohtaiselle tasolle. Enää ei puhuta asiasta, vaan syljetään päin vaikuttajan naamaan, jos se vaikuttajan naama ei miellytä.

Älä peitä mun aurinkoo

Usein sosiaaliseen mediaan sisältöä tekeville vastataan, että ”sinä kirjoitat julkista blogia” tai ”sinä teet julkista sisältöä, sinulle voi siis olla ilkeä”. Olen nostanut vuosien aikana tätä aihetta esiin usein. Syystä, että asia ei ole mene näin. Kenelläkään ei ole oikeutta olla toiselle ihmiselle ilkeä, eikä dissata toisen tekemistä ihan vaan ilkeyden takia.

Sanon omalla kohdallani aina sen, että ”tekojani saa arvostella”, mutta tietyt minun persoonaani liittyvät jutut pitää jättää niissä taka-alalle. Se, että olen värikäs ja pukeudun värikkäästi tai olen tämän ikäinen, ne on sivuseikkoja monissa muissa asioissa mitä teen sosiaaliseen mediaan. Älkää edes suutuspäissänne käykö koskaan heittämässä toisille ihmisille suoraan tuollaista roskaa päin naamaa. Kukaan ei ole ansainnut teidän huonosta päivästä johtuvaa loan heittoa.

Somekommentointi

Jos sinulla on tapana käydä sanomassa toiselle ihmisille somen kanavissa jotain hyvin ikävää, niin mieti sitä, että oletko valmis peittämään toisen ihmisen auringon? Mieti, että onko toinen ihminen oikeasti ansainnut sun aiheuttamasi pilven päiväänsä? Mieti, että olisitko valmis sanomaan sen toiselle myös face to face.

Minulle on myös sanottu, että julkkiksia voidaan arvostella julkisuudessa, koska ovat julkkiksia. Minä taas olen sitä mieltä, että kenenkään persoonaan liittyvää ei pitäisi koskaan arvostella julkisesti missään. Muistutan, että meistä jokainen on ihminen. Ihminen, jolla on tunteet ja sydän, joka sykkii. Asioista voidaan kuitenkin keskustella, jos niistä on keskusteltavaa, senkin voimme tehdä mielellään rakentavasti. Vakilauseeni on, että ollaan ihmisiä ihmisille .

Somekommentointi

Mieti ennen kuin kommentoit

Mieti ennen kuin painat enter-nappulaa, että a) loukkaako tämä kommenttini toista? b) onko tämä palautteeni rakentavaa? Jos vastaat a)-kohtaan, että KYLLÄ ja b)-kohtaan, että EI, älä julkaise. Älä loukkaa tahallasi, äläkä varsinkaan peitä toisen ihmisen aurinkoa pilvelläsi.

Kannattaa tutustua Reino Nodinin versioon biisistä Älä peitä mun aurinkoo. Siinä varmasti on juuri tämän asian ydin. Kuuntele ja mieti, että osuuko tämä sanoma? Aiheuttaako tämä tunteita?

Muistetaan siis ystävällisyys muita ihmisiä kohtaan. Ollaan ihmisiä ihmisille. Muistetaan toisten tunteet <3

Vaikuttajamedia-kollega kirjoitti juuri vähän samasta aiheesta: Jatkuva vihapuhe somessa. Käykää lukemassa myös tuo artikkeli.

Maiju

 

8 kommenttia

 1. Hilima kirjoitti:

  Nostan hattua kyllä kaikille, jotka somealustoilla liikutte julkisesti ja/tai teette töitä sen parissa. Tein itse tänä vuonna päätöksen poistaa omat tilit, kun väsyin ja suutuin lukemaan jatkuvasti miten rumasti ihmiset puhuu ja keskustelee toisille. Aikuiset ihmiset kiusaa toisiaan.. Ehkä tämä aika sitten saa ihmiset voimaan pahoin ja se sitten puretaan toisiin. Luulisi, että aikuiset tietää paremmin.

  P.s Aivan upeat hiukset 😍

  • Maiju kirjoitti:

   Tästä muuten puhuimme juuri, että monet lopettavat somen käytön, juuri toisten ikävän käytöksen takia. Toivotaan, että aina saamme jonkun pysäytettyä, kun puhumme aiheesta <3

 2. Nora kirjoitti:

  Netissä pyörii monenlaisia ihmisiä. Keskustelupalstoilla näkee turhan usein sitä, että kommentoidaan loukkaavaan sävyyn toisen tekstiä tai jopa toista kommentoijaa, vaikka ei edes tunne tätä. Anonyyminä on hyvä laittaa minkälaista tekstiä tajansa, mutta myös jotkut rekisteröidyllä nimimerkillä kirjoittelijat saattavat suoltaa kaikenlaista ajattelematta mitä suoltavat. Itse monesti mietin mitä kirjoitan ja jos on jotain kritiikkiäö mietin ensin laitanko ja jos on tapeellista laittaa, niin yritän sanoa senkin asiallisesti ja rakentavasti ja ystävällisesti. Itseäni hillitsee myös se, että kirjoitan rekisteröityneellä nimimerkillä sillä keskustelufoorumilla millä käyn, en yleensä anonyyminä. Vakituisen nimimerkin takaa ei viitsi laittaa mitä tahansa.

 3. Illan Virkku kirjoitti:

  Ikuisuuskysymys, tämä somekirjoittelu ja sen sävy, ei se poikkee yhtään ihmisten muustakaan kanssakäymisestä tai kuvitteleeko joku, että vain nimettömänä tai somessa harrastetaan ivaamista jai ilkeyttä, sitä on joka paikassa, joten lopettakaa valittaminen somessa esiintyvästä ilmiöstä. Tulkaa ulos koloistanne ja katsokaa ympärillenne, huonokäytöksisyys on ”uusi normaali”, Who cares?

  • Maiju kirjoitti:

   Kyllä ikuisuuskysymys. Huonoa käytöstä näemme ihan joka paikassa ympärillämme. Sitä näkee työpaikoilla, kouluissa. Toivotaan, että aina joku tuntisi piston sydämessään, kun otetaan puheeksi <3

 4. Nora kirjoitti:

  Huonoa käytöstä esiintyy kaikkialla, ei vain netissä, mutta netissö, esim. keskustelupalstoilla se oikein kukkii, kun anonyyminä ja joskus rekisteröidyn nimimerkinkin takaa uskaltaa paremmin sanoa ikävätkin kritiikit ja haukkumiset. Itse en halua haaskata aikaa toisten haukkumiseen eikä se yleensä edes kuulu mun luonteeseen. Teen mieluummin sellaisia asioita, jotka kiinnostaa mua. Toisten haukkuminen ja syrjiminen on ihan turhaa. Yleensä sellaisen tarkoitus on vain loukata toisia ja loukkaaja ei useinkaan ajattele asiaa, niin että entäs jos häntä itseään loukattaisiin. Miltä se sitten tuntuisi?

  • Maiju kirjoitti:

   Juuri näin. Huonoa käytöstä näemme kyllä ihan liian monessa paikassa. Jos yritetään aina muistaa, että jokainen meistä on ihminen ja jokaisella meistä on tunteet <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *