Hae
Pinkit korkokengät

Koronan yhdistämät

Koronan yhdistämät naiset voisi sanoa minusta ja Jaanasta. .

Elettiin maaliskuun loppua vuonna 2020 kun Jaana otti minuun yhteyttä Instagramin kautta. Elettiin sitä aikaa kun Korona oli tullut vauhdilla keskuuteemme ja iskenyt yrittäjän polvilleen. Jaana kertoi viestissään, että hänellä on vaatealan yritys ja että hän oli joutunut lomauttamaan koko henkilökunnan nopealla tahdilla. Hän lähestyi minua ajatuksin, että voisimmeko tehdä jotain yhteistyötä. Sanoin Jaanalle, että soita mulle”. Jaana soitti, taisimme puhua heti alkuunsa pari tuntia. Itse olin silloin ottanut kuukauden loman töistä ja minulla oli sopivasti aikaa auttaa häntä. Tilannetta piti miettiä tarkkaan, että mikä on oikea tapa tehdä verkossa juttuja, kun maailma muuttui niin nopeasti.

Koronan yhdistämät

Miten sitten autoin yrittäjää eteenpäin vaikeassa tilanteessa? Kerroin, että mitä hänen/heidän pitäisi tehdä, jotta saisivat myyntiä verkon kautta lisättyä. Toiminta piti silloin saada nopeasti kivijalasta verkkokauppaan. Itse tiedän tällä kokemuksella, että miten verkko toimii ja mikä toimii somessa.

Ennen puhelua olin selvittänyt heidän somen kanavat ja mitä he olivat siinä vaiheessa jo tehneet.   Katsoin läpi, että mikä heillä oli siihen mennessä hyvää ja mihin pitäisi suunnata voimavaroja.

Ilokseni huomasin, että he olivat tehneet YouTubeen hauskan videon yrityksestään. Kerroin Jaanalle, että Instagramissa on keskityttävä tänä päivänä enemmän videopuoleen, kuin instagramin seinän kuviin. Pyysin panostamaan siis videoihin. Tekemään ne omalla tyylillä ja ilman, että ne näyttää mainoksilta.

Kävimme Jaanan kanssa hauskoja keskusteluja siitä, että miksi hän ei ollut aiemmin halunnut naamaansa tuoda esiin somen kanavissa. Sanoin, että jos haluat myydä, se on vaan tuotava. Yrityksen on annettava kasvot asiakkaille. Pelkät tuotteet myynnissä ei vaan enää riitä asiakkaille. Persoonalla myydään eniten. Jaana on upea persoona ja kehotin häntä tuomaan omaa persoonaansa somessa esiin. Onneksi Jaanalle some ei ollut täysin uutta, vaan hän oli jo tehnyt paljon asioita ennen tätä.

Yksi asia mitä myös painotin Jaanalle oli hyvin tärkeä. Pyysin häntä käyttämään videoissaan  kaiken kokoisia ja ikäisiä malleja. Sellaisia, joita on hänen asiakkaansa. Meillä asiakkailla pitää olla omaan kohderyhmään sopivat mallit, sellaiset, joihin voimme samaistua. Jos markkinoidaan nuorilla ja kauniilla, asiakkaat kuvittelevat, että asiakaskohderyhmä on siinä.

Heille oli avattu yrityksen verkkokauppa, johon asiakkaat piti nyt sitten ohjata. Jaana pisti hihat heti heilumaan puhelumme jälkeen. Onneksi Jaana oli heittäytymiseen heti valmis. Siitä se sitten suunta ylöspäin sitten alkoi.

Kolmen viikon kuluttua

Kun sitten käydyistä keskustelussamme oli kulunut noin kolme viikkoa Jaana soitti mulle, että ”Maiju, tein kaiken mitä pyysit ja olen saanut kutsua työntekijöitä takaisin töihin”.  Tästä alkoi heidän tarina ylöspäin vaikeuksien keskeltä voittoon. Tästä syntyi myös pohja meidän tulevaisuudelle.

Meidän välille on sittemmin syntynyt ystävyys Jaanan kanssa. Elämän arvot on samanlaiset. Olemme molemmat naista, jotka eivät jätä hyviä ideoita käyttämättä. Olen Jaanan asiakas nykyään itsekin ja joskus olemme tehneet myös yhteistyötä. Heitämme toisillemme ideoita ja teemme yhdessä asioita, joita en olisi voinut kuvitellakaan. Voin kertoa, että yhdessä tälläkin hetkellä suunnittelemme jotain mitä en olisi voinut kuvitellakaan. Siitä myöhemmin lisää erikseen.

Käytän usein tätä meidän tarinaa esimerkkinä siinä, kun koitan saada yritykset ymmärtämään somen tärkeyden. Jaana on näyttänyt kyntensä tässä ja on hyvä esimerkki. Some vaatii paljon työtä, mutta ilman somea ja siihen panostamista ei vaan enää pärjää tänä päivänä. Korona viimeistään on siirtänyt paljon palveluita verkkoon.

Niiden, joiden pitää palvella asiakkaita livenä kivijalassa, pitää kuitenkin kertoa aktiivisesti palveluistaan ja toiminnastaan verkossa. Näin se vaan menee.

Kiitos Jaana kun olet tullut mun elämääni. Kiitos kun otit neuvoni vastaan. Kiitos myös ystövyydestäsi. Yhdessä olemme aina enemmän.

Maiju